"Echipa (n.r. experții AIEA) a observat că SN Nuclearelectrica implementează pregătirile pentru LTO sigur într-un mod oportun și personalul de la centrală este profesionist, deschis și receptiv la sugestiile de îmbunătățire", a declarat liderul echipei și ofițerul de siguranță nucleară al AIEA, Martin Marchena.
Bunele practici și performanțele observate la Nuclearelectrica vor fi folosite drept exemplu în industria nucleară de la nivel global, se arată în raportul AIEA.
Echipa de experți a cuprins specialiști în domeniul nuclear din șase state, printre care Regatul Unit al Marii Britanii și Stateme Unite ale Americii. La finalul celor 10 zile de inspecție, agenția a emis un comunicat prin care subliniază inclusiv setul de bune practici și performanțe pe care Nuclearelectrica le-a implementat.
Printre exemple se numără parteneriatele cu licee, școli profesionale și universități, inclusiv dezvoltarea de cunoștințe și abilități pentru elevii de liceu, precum și stagii și burse.
"Centrala a utilizat aceste abordări pentru a susține proactiv necesitățile viitoare de personal”, se arată în comunicatul emis de AIEA. De asemenea, experții consideră că generatoarele de abur au fost evaluate corect, inclusiv prin inovații și modificări de proiectare aplicate sistemului aflat în exploatare.
Echipa de la Cernavodă și-a exprimat gratitudinea pentru misiunea internațională care, spune reprezentantul acestora oferă un plus de încredere atât în cadrul membrilor echipei cât și în operarea fiabilă pe termen lung a unității.
"Managementul senior al Centralei Nucleare de la Cernavodă consideră că misiunea (AIEA) inspiră încredere în cadrul echipei cât și confirmă angajamentul nostru pentru o operare sigură și fiabilă pe termen lung", a declarat Valentin Ovidiu Nae, directorul CNE Cernavodă.