Antena 3 CNN Actualitate Agenţia Europeană pentru Medicamente a decis: Vaccinarea cu AstraZeneca este sigură! Beneficiile sunt mai mari decât riscurile

Agenţia Europeană pentru Medicamente a decis: Vaccinarea cu AstraZeneca este sigură! Beneficiile sunt mai mari decât riscurile

Adrian Iclozan
2 minute de citit Publicat la 18:05 18 Mar 2021 Modificat la 18:59 18 Mar 2021

Astfel, Agenţia Europeană pentru Medicamente (EMA) a hotărât că vaccinarea cu AstraZeneca este sigură.

Beneficiile sunt mai mari decât riscurile, a reiterat, joi, șefa EMA, Emer Cooke, într-o conferință de presă.

O legătură între trombo-embolii și vaccin nu poate fi însă complet exclusă, motiv pentru care agenția va actualiza ghidul referitor la AstraZeneca și va include explicații cu privire la potențialul risc.

În același timp, oficialii EMA au comunicat că nu au fost identificate probleme de calitate la loturile vaccinului AstraZeneca.

Concluzia comunicată joi vine după ce Comitetul de evaluare a riscurilor privind produsele farmaceutice din cadrul EMA, PRAC, şi-a prezentat rezultatele în urma analizei de siguranţă a vaccinului produs de compania anglo-suedeză.

Agenţia Europeană pentru Medicamente: S-a lansat o investigație suplimentară

Săptămâna trecută, Agenția susţinea că nu există dovezi care să ateste vreo legătură între cazurile de cheaguri de sânge dezvoltate de unele persoane și administrarea serului AstraZeneca.

Marţi, şefa EMA, Emer Cooke, s-a declarat deja ''ferm convinsă'' că în cazul acestui vaccin, autorizat în 29 ianuarie pentru administrare în Uniunea Europeană, beneficiile depăşesc riscurile.

Primele relatări legate de cheagurile de sânge dezvoltate de persoane vaccinate cu AstaZeneca au apărut în Austria și Italia.

Agenţia Europeană pentru Medicamente, despre serul AstraZeneca: Eficiența acestui vaccin ar putea fi mai mare

15 state europene, printre care și Danemarca, Norvegia, Germania, Franța, Spania, Bulgaria și Irlanda au anunţat că suspendă temprorar campania de vaccinare cu acest vaccin.

În România, a fost retras din uz doar lotul care a prezentat probleme semnalate în Italia.

Germania explică de ce a suspendat vaccinările cu AstraZeneca

Vaccinările cu AstraZeneca au fost stopate în Germania din motive ştiinţifice iar declaraţiile autorităţilor din această ţară se bat cap în cap cu afirmaţiile producătorului anglo-suedez şi ale specialiştilor care spun că numărul cazurilor de tromboze post-vaccinare nu este mai mare decât în rândurile populaţiei nevccinate

Autorităţile din Germania explică suspendarea vaccinărilor cu AstraZeneca prin faptul că, dimpotrivă, "numărul de tromboze cerebrale după vaccinare este statistic semnificativ mai mare decât cel apărut în mod normal la populația nevaccinată".

Începând din 15 martie, șapte persoane din Germania au făcut tromboză venoasă cerebrală severă, cunoscută sub numele de trombocitopenie, într-un interval cuprins între patru și 16 zile de la vaccinarea cu Oxford/AstraZeneca.

Trei dintre aceste persoane au murit.
Institutul Paul Ehrlich (PEI), care este agenția de reglementare medicală din Germania, arată că, statistic, doar una dintre cele 1,6 milioane de persoane deja vaccinate cu AstraZeneca ar fi trebuit să prezinte tromboză venoasă cerebrală.

"Numărul acestor cazuri, după vaccinarea cu AstraZeneca este statistic semnificativ mai mare decât cel al trombozelor venoase cerebrale care apar în mod normal la populația nevaccinată. (…) Experții au fost de acord, în unanimitate, că poate fi vorba de un model iar o legătură între afecțiunea menționată și vaccinarea cu vaccinul Covid-19 AstraZeneca nu a fost neplauzibilă", se arată în raportul PEI.

Citește mai multe din Actualitate
» Citește mai multe din Actualitate
TOP articole