La o săptămână după capturarea fulger a Kabulului de către talibani, un număr din ce în ce mai mare de oameni din capitala afgană se confruntă cu o luptă zilnică pentru a supraviețui, datorată dispariției locurilor de muncă, închiderii băncilor și creșterii prețurilor la alimente.
Dar pe măsură ce trec zilele, îngrijorările cotidiene cu privire la alimente și chirie se adaugă la incertitudinea dintr-o țară a cărei economie fragilă a fost zdrobită de dispariția sprijinului internațional.
„Sunt total pierdut, nu știu ce ar trebui să fac mai întâi: să mă gândesc la siguranța și supraviețuirea mea sau să-mi hrănesc copiii și familia”, a spus un fost polițist, acum ascuns, care și-a pierdut salariul de 260 de dolari pe lună, prin care obișnuia să-și întrețină soția și cei patru copii.
La fel ca mulți angajați guvernamentali de nivel inferior, acesta nu-și mai primise salariul în ultimele două luni.
„Locuiesc într-un apartament închiriat, nu am plătit proprietarul în ultimele trei luni”, a spus el.
În timpul săptămânii, el a spus că a încercat să vândă câteva inele și o pereche de cercei aparținând soției sale, dar piața aurului a fost închisă și nu a putut găsi un cumpărător: „Sunt foarte neajutorat și nu știu ce să fac.”
Condițiile se înrăutățiseră chiar încă dinainte să ajungă talibanii în Kabul, deoarece vestea plecării americanilor a scăzut valoarea monedei locale și a crescut prețurile alimentelor de bază.
Prețurile alimentelor de bază, cum ar fi făina, uleiul și orezul, au crescut cu până la 10-20% în câteva zile și, cu băncile încă închise, mulți oameni nu au putut să-și acceseze economiile. De asemenea, cu birourile Western Union închise, remitențele din străinătate s-au secat, de asemenea.
„Totul se datorează situației dolarului. Există unele magazine alimentare deschise, dar bazarele sunt goale ”, a spus un fost angajat al guvernului care se ascunde acum, de teama represaliilor.
Duminică, grupurile internaționale de ajutor au declarat că suspendarea zborurilor comerciale în Afganistan înseamnă că nu există nicio modalitate de a obține aprovizionarea cu medicamente și alte ajutoare.
Acum, dificultățile ajung în din ce în ce mai multe orașe, lovind clasele mijlocii și inferioare care văzuseră o îmbunătățire a nivelului lor de viață în cei douăzeci de ani de când ultimii talibani au fost la putere.
„Totul este terminat. Nu doar guvernul a căzut, ci mii de oameni ca mine ale căror vieți depindeau de un salariu lunar de aproximativ 15.000 de afgani (200 de dolari) ”, a spus un angajat al guvernului care nu a vrut să fie citat.
"Suntem deja datori, deoarece guvernul nu ne-a plătit salariile în ultimele două luni", a spus el. „Mama mea în vârstă este bolnavă, are nevoie de medicamente, iar copiii și familia mea au nevoie de mâncare. Doamne ajuta!", a încheiat afganul.