Talibanii au preluat puterea în 1996, la capătul unui război civil declanșat după retragerea sovietică, și au condus țara până în 2001, când au fost alungați de la putere de coaliția militară internațională formată la inițiativa SUA, pentru a-i elimina pe liderii Al Qaeda.
În cei cinci ani, talibanii au condus țara în conformitate cu Sharia, legea islamică, au introdus mutilările printre pedepse, au interzis fetelor să meargă la școală și femeilor să muncească, au impus ca femeile să poarte burka în exterior și au eliminat muzica din programele radiodifuzate.
Acum, insurgenții spun că fetelor li se va permite să frecventeze școlile și că nu caută răzbunare la adresa celor care au lucrat pentru guvern.
Marți, ei au anunțat o amnistie generală pentru funcționari și le-au cerut să se întoarcă la lucru.
Însă, dincolo de mesajele oficiale și de propagandă, realitatea din teren se arată mult mai sumbră, arată CNN, care narează povestea unei văduve din provincia Faryab, situată în nordul țării.
Faryab, 12 iulie 2021. Talibanii bat la ușa unei văduve și-i cer să hrănească 15 soldați
S-a întâmplat pe 12 iulie. CNN a schimbat numele persoanelor implicate, din motive de siguranță.
Naija se afla acasă, cu cei trei fii mici și fiica sa, Manizha, de 25 de ani, când i-au bătut talibanii la ușă.
Știa că vin. Militanții veniseră și în cele trei zile anterioare, ordonându-i femeii să facă de mâncare pentru 15 combatanți.
"Mama le-a spus 'Sunt săracă. Cum aș putea să vă fac de mâncare?' iar talibanii au început să o bată. Mama a căzut și au continuată să o lovească cu automatele lor AK-47", rememorează Manizha.
E a țipat la agresori să înceteze. Aceștia s-au oprit, însă doar pentru a arunca o grenadă în camera de alături. Apoi au fugit, să nu fie surprinși de deflagrație.
Naija a murit în urma bătăii administrate de talibani.
Talibanii neagă acest omor, așa cum au mai negat și în alte cazuri, însă relatarea fiicei este susținută de martori locali, care au confirmat moartea femeii de 45 de ani, a cărei casă a fost apoi mistuită de flăcări.
O martoră din sat a spus că multe femei din comunitate sunt văduve ale soldaților afgani uciși de insurgenți.
Legea islamică, impusă de talibani în zonele controlate, cu mult înainte de a intra în Kabul
Ele își câștigă existența vânzând lapte însă femeia crede că talibanii nu le vor mai permite să facă asta și vor rămâne fără mijloace de existență, pentru că sunt văduve și, în universul taliban, doar bărbaților le este permis să lucreze.
În iulie, Comisia afgană independentă pentru drepturile omului a relatat că în zonele controlate pe atunci de talibani, femeilor li s-a interzis să se ducă la medic sau la spital fără să fie însoțite de un bărbat.
Programele TV au fost interzise iar profesorilor și elevilor li s-a spus să poarte turban și să-și lase barbă.
Oficiali guvernamentali, jurnaliști locali și apărători ai drepturilor omului au devenit ținte vii pentru talibani.
Între victimele lor s-a Mina Khairi, 23 de ani, prezentatoare a postului Ariana News TV.
Khairi (foto următoare) a fost ucisă în data de 3 iunie de explozia unei bombe artizanale plasate sub mașina în care afla jurnalista.
În explozie au mai pierit mama și sora sa acesteia.
Burka s-a scumpit de 10 ori la Kabul
Mohammad Harif Khairi, tatăl victimei, spune fiica sa primea, de luni de zile, amenințări cu moartea.
În contextul acestor fapte, mesajele conciliatoare ale talibanilor, făcute după căderea capitalei afgane în mâinile lor, sunt tratate de populație cu mult scepticism.
Suail Shaheen, un purtător de cuvânt taliban, spune luni că, sub noul regim, fetele vor avea voie să studieze.
"Școlile se vor deschide iar femeile și fetele vor merge la școală, în calitate de profesoare și studente", a susținut el.
Deocamdată însă, fetele și femeile își iau cele mai elementare măsuri de precauție asociate cu viața sub legea islamică: se înghesuie să își cumpere burka iar CNN notează că prețul acestui acoperământ complet pentru cap și față a crescut de 10 ori în ultimele zile, în paralel cu războiul-fulger al talibanilor.