Antena 3 CNN Externe Președintele afgan Ashraf Ghani a fugit din țară. "O să-l judece Dumnezeu!" Talibanii au intrat în Kabul. Steagul SUA, dat jos de pe clădirea ambasadei

Președintele afgan Ashraf Ghani a fugit din țară. "O să-l judece Dumnezeu!" Talibanii au intrat în Kabul. Steagul SUA, dat jos de pe clădirea ambasadei

Adrian Iclozan
6 minute de citit Publicat la 17:28 15 Aug 2021 Modificat la 22:18 15 Aug 2021

UPDATE: Fostul președinte afgan a scris pe Facebook după ce a fugit din țară

Ashraf Ghani susține, într-o postare pe Facebook, că a părăsit țara pentru a evita o vărsare de sânge.

El afirmă că o încleștare cu insurgenții ar fi pus în pericol milioanele de locuitori din Kabul, relatează Al Jazeera.

Este primul său comentariu după fuga din Afganistan.

Ghani nu a precizat unde se află însă presa internațională a citat surse concordante conform cărora fostul șef de stat a fugit în Tadjikistan.

UPDATE: Talibanii, stăpâni pe palatul prezidențial

Luptătorii talibani au pus stăpânire pe palatul prezidențial din Kabul după ce fostul președinte afgan Ashraf Ghani a fugit în Tadjikistan, transmite CNN.

Purtătorul de cuvânt taliban Zabihullah Mujahid a declarat că "în cursul dimineții, Emiratul Islamic a precizat că nu dorește să intre în Kabul uzând de forța militară".

Ulterior însă, talibanii au primit informații că "birourile districtuale de poliție sunt evacuate, polițiștii și-au abandonat misiunea de a asigura securitatea iar ministerele se golesc și forțele de securitate ale administrației au fugit", a continuat purtătorul de cuvânt al militanților.

El susține că forțele "Emiratului Islamic" au fost instruite să intre în zonele din oraș unde "inamicul a fugit" și care sunt în pericol de a fi jefuite.

Mujahid a dat asigurări că talibanii nu-i vor răni pe angajații civili și militari ai guvernului și că nu vor intra în casele populației. 

UPDATE: Ambasada SUA le cere americanilor din Kabul să caute adăpost "la fața locului" și să nu sune la telefon

Ambasada americană din Kabul, care funcționează în prezent pe aeroportul internațional din oraș, le-a transmis cetățenilor SUA printr-o alertă de securitate următorul mesaj:

"Situația securității în Kabul se schimbă rapid, inclusiv la aeroport. Sunt relatări care spun că se trage asupra aeroportului. Prin urmare, le cerem cetățenilor SUA să caute să se adăpostească în locul în care se află".

Americanii care solicită ajutor în vederea plecării din țară trebuie să se înregistreze pentru "orice opțiune ce poate fi identificată în vederea întoarcerii în SUA" și trebuie să completeze un formular online pentru fiecare persoană aflată în această situație.

"Soțiile și copiii minori ai cetățenilor SUA, care așteaptă vize de imigrant, trebuie, la rândul lor, să completeze formularul, dacă doresc să plece", menționează ambasada.

"Completați formularul cât mai repede cu putință. Faceți acest lucru chiar dacă ați trimis anterior informațiile dumneavoastră la ambasada americană din Kabul", menționează instituția.

"Nu sunați la ambasada din Kabul pentru informații sau actualizări referitoare la zboruri. Acest formular este singura cale de a vă exprima interesul pentru opțiunile de zbor", se mai spune în alerta ambasadei.

UPDATE: "Am salvat vieți americane și voi fi ucis de talibani". Scurta poveste a unui interpret

Omar este un bărbat din Kabul care a lucrat timp de cinci ani pentru SUA și forțele aliate în calitate de interpret de război.

"Președintele SUA a spus 'La fel cum ne-ați sprijinit voi, vă vom sprijini și noi'. Și unde sunt acum?", se confesează bărbatul, căruia BBC i-a schimbat numele în relatarea sa, pentru a nu-l expune și mai mult.

Omar a aplicat pentru o viză SUA în 2016 dar ambasada americană la Kabul i-a respins cererea invocând "lipsa serviciilor loiale și de valoare".

Interpretul crede că pedepsele pregătite de talibani pentru traducători și interpreți vor fi mai rele decât în mod obișnuit, în pofida asigurărilor date de un purtător de cuvânt al insurgenților, care a spus că "nu vor exista răzbunări".

"Nu există milă pentru traducători. Talibanii au spus mai înainte: interpreții sunt ochii și urechile americanilor, deci pentru noi vor fi pedepse diferite. Ca interpret, am salvat vieți americane. Acum, americanii m-au abandonat. Voi fi ucis, la fel și familia mea", anticipează Omar.

UPDATE: Fostul președinte fugar Ashraf Ghani "va fi judecat de Dumnezeu și de popor" (oficial afgan)

Abdullah Abdullah, șeful Înaltului Consiliu pentru reconciliere din Afganistan, a spus că fostul președinte Ashraf Ghani, care a fugit din țară duminică, va fi "judecat de Dumnezeu și de popor" pentru ce a făcut.

Abdullah a fost primul care a confirmat oficial fuga lui Ghani.

BBC relatează că fostul președinte s-ar fi dus în Tadjikistan.

"Pentru faptul că fostul președinte afgan a părăsit țara și a pus oamenii și țara într-o situație atât de proastă va fi judecat de Dumnezeu și va fi tras la răspundere de popor (...) În actualele împrejurări, vă doresc doar ca Dumnezeu să vă dea puterea de a vă păstra liniștea.

Cer forțelor de apărare și de securitate din țară să coopereze la păstrarea siguranței.

Cer forțelor mișcării talibane să dea o șansă negocierilor și să nu intre în oraș, pentru a nu prelungi suferința oamenilor și a nu agrava situația de securitate (...) Încă o dată, vă solicit răbdare și fie ca Dumnezeu să vă ajute și să vă însoțească, iar aceste zile grele să treacă și să se ajungă la o soluție de conviețuire pașnică a poporului afgan", a spus Abdullah, conform traducerii în engleză furnizate de CNN.

UPDATE: Diplomatul american cu rangul cel mai înalt a părăsit ambasada. Steagul SUA nu mai flutură la Kabul

Ross Wilson, însărcinatul cu afaceri al SUA la Kabul și diplomatul cu cel mai înalt rang din cadrul ambasadei, a părăsit clădirea reprezentanței diplomatice, anunță BBC.

Wilson a fost relocat la aeroportul din Kabul.

Steagul american arborat pe clădirea ambasadei a fost, de asemenea, dus la aeroport și urmează să fie scos din țară, precizează sursa citată.

UPDATE: Scene de haos la aeroportul internațional din Kabul

Martorii descriu scene haotice la Aeroportul internațional din Kabul, relatează reporterul CNN Clarissa Ward.

"Sunt grupuri mari care încearcă să intre în aeroport iar, la un moment dat, au izbucnit focuri de armă. A mai fost o alertă privind un atac la sol și am fost în bunker în ultima oră, dar acum lucrurile s-au lămurit", a precizat martorul, adăugând că "sunt doar străini" la aeroport.

CNN menționează că a văzut imagini cu numeroși soldați și civili așteptând așezați pe jos.

UPDATE: Ashraf Ghani este "fostul președinte"

Președintele Înaltului Consiliului pentru Reconciliere Națională, Abdullah Abdullah, a confirmat, la rândul său, într-un mesaj video, că Ashraf Ghani a părăsit țara.

Abdullah s-a referit la Ghani drept "fostul președinte".

Nu este clar, momentan, unde se află Ghani sau care este destinația sa.

Și vice-președintele Amrullah Saleh ar fi fugit, la rândul său, din țară.

Ashraf Ghani a fost președinte în Afganistan începând din 2014. A fost reales în 2019 dar a depus jurământul abia în 2020, din cauza procedurilor prelungite.

A avut cetățenie americană, la care a renunțat pentru a candida la președinție în 2009.

Profesor universitar de formație, a predat antropologia la Universitățile Berkeley și Johns Hopkins în SUA din 1983 până în 1991 și ulterior a lucrat la Banca Mondială.

S-a aflat în Washington în ziua atacurilor Al Qaeda din 11 septembrie 2001, menționează CNN.

Știrea inițială

Presa internațională a relatat că pe parcursul zilei de duminică, talibanii, masați la intrările în Kabul, au purtat discuții cu reprezentanți ai guvernului afgan în vederea predării capitalei, fără vărsare de sânge, și în vederea instituirii unei administrații interimare a țării.

După apariția informației că Ashraf Ghani a părăsit Afganistanul, pe străzile din Kabul au început să se audă focuri de armă, anunță Reuters, care citează martori locali și Ministerul afgan de Interne.

O altă informație difuzată de agenția afgană TOLO arată că insurgenții au pătruns în capitală, după ce liderii lor au dat asigurări că vor rămâne la intrările în oraș "până la un acord de transfer pașnic al puterii".

Purtătorul de cuvânt taliban Zabihullah Mujahid a spus, citat de TOLO, că insurgenții au pătruns în Kabul "pentru a preveni jafurile, în contextul în care forțele afgane au părăsit unele zone și puncte de control din oraș".

Anterior, combatanții grupării islamiste au eliberat 5.000 de deținuți de la Pul-e-Charki, cea mai mare închisoare din Afganistan, situată la est de Kabul.

Situația din Afganistan a cunoscut o evoluție fulgerătoare de la mijlocul acestei săptămâni, când insurgenții au capturat al doilea, respectiv al treilea mare oraș al țării.

Alte orașe au căzut, la rândul lor, ori s-au predat fără luptă, în condițiile unui defetism ce pare, de-acum, generalizat la nivelul armatei afgane.

După ce au preluat fostul bastion anti-taliban Mazar-i-Sharif și Jalalabad, ultimul mare oraș sub control guvernamental, talibanii au ajuns, duminică dimineața, la periferiile capitalei Kabul, forțând negocieri cu guvernul.

În paralel, SUA dar și alte națiuni și-au continuat operațiunile de evacuare a reprezentanțelor diplomatice.

Citește mai multe din Externe
» Citește mai multe din Externe
TOP articole