Antena 3 CNN Emisiuni Numai de bine Ce afecţiuni indică tusea şi cum se tratează. Medic: ''Orice tuse care nu trece în 21 de zile, obligatoriu trebuie să facă obiectul unei vizite la medic''

Ce afecţiuni indică tusea şi cum se tratează. Medic: ''Orice tuse care nu trece în 21 de zile, obligatoriu trebuie să facă obiectul unei vizite la medic''

Georgiana Mihăilă
2 minute de citit Publicat la 14:15 09 Feb 2021 Modificat la 14:15 09 Feb 2021

Dr. Marius Sava, medic specialist pneumolog explică în ce condiții trebuie să ne îngrijorăm și când este necesar să trecem pragul medicului specialist.

''Tusea este un simptom reflex și din cauza acestui lucru este foarte greu de controlat prin voință proprie. Pe lângă asta, tusea este și un simptom de apărare, este defensiv, el nu este ofensiv''.

În literatura de specialitate, tusea este definită ca fiind un răspuns de apărare al organismului în fața factorilor care irită căile respiratorii superioare. 

''Noi avem la nivelul căilor aeriene respiratorii niște zone tusive, niște zone care sunt foarte ușor iritate. În momentul în care acolo ajunge un corp străin sau se întâmplă ceva în interiorul corpului care irită zona respectivă este trimis un impuls către creier, creierul analizează situația și trimite înapoi o comandă. În momentul acela, glota se închide, diafragmu formează și are loc o expulzie forțată a aerului în speranță în care acel lucru care irtiă zona respectivă o să iasă. Aceasta este tusea''

 Potrivit specialiștilor, există trei tipuri de tuse

''Este tusea acută, care durează până în trei săptămâni și cel mai adesea, tusea aceasta este dată de infecțiile virale, de infecțiile bacteriene și de acutizări a unor afecțiuni preexistente. Apoi este tusea subacută, care durează de la trei săptămâni la opt săptămâni. Cel mai adesea, tusea aceasta este o restanță după cauzele acute sau este un preambul al tusei cronice. Tusea cronică este tusea care rezistă peste opt săptămâni și este cred că este cea mai mare bătaie de cap pentru un pneumolog pentru că sunt zeci de cauze pentru tusea cronică'', explică medicul pneumolog.

În mod normal, tusea neproductivă nu reprezintă motiv de îngrijorare, atunci când nu dureaza mai mult de 3 saptamani. 

''Orice tuse care nu trece în 21 de zile obligatoriu trebuie să facă obiectul unei vizite la medic

Medicul de familie sau medicul specialist pneumolog, acesta o să hotărască dacă trebuie investigată. Aproape orice tuse trebuie investigată cu o radiografie toracică. 

Însă, în prezent, este recomandat să nu mai așteptăm cele 21 de zile. 

''Cred că în momentul de față orice tuse ar trebui să ducă la apelarea cel puțin a medicului de familie. Medicul de familie o să analizeze situația și dacă este nevoie, o să trimită către specialist. Dar în momentul de față, orice tuse cred că ar trebui să facă obiectul unui consult''.

Doar astfel, putem primi un diagnostic corect si un tratament adecvat. 

Cum putem trata tusea

''Cel mai bun tratament al tusei este tratamentul cauzal – tratezi cauza, tratezi și tusea. Bineînțeles că se pot da și antitusive centrale, care opresc tusea la nivel central, dar acestea sunt mai puțin indicate. La infecțiile virale tratamentul este simptomatic și tusea ar trebui să fie autolimitată la 21 de zile. La infecțiile bacterine este necesar tratamentul antibiotic, iar la tratemntul tusei cronice în funcție de cauză se tratează fiecare tuse particulară'', explică dr. Marius Sava, medic specialist pneumolog.

Din fericire există și o serie de remedii naturale, care pot contribui favorabil la ameliorarea tusei, cum ar fi: mierea de albine, laptele cald, ceaiurile din plante sau siropurile de ridichie neagră.

Citește mai multe din Numai de bine
» Citește mai multe din Numai de bine
TOP articole