Antena 3 CNN Life Viață sănătoasă Afecţiunea denumită "ucigaşul discret şi tăcut" al inimii. Peste 4 din 10 oameni nici nu ştiu că o au

Afecţiunea denumită "ucigaşul discret şi tăcut" al inimii. Peste 4 din 10 oameni nici nu ştiu că o au

de Ioana Dobre    |   

Hipertensiunea arterială este adesea denumită „ucigașul tăcut” din cauza simptomelor care, de cele mai multe ori, devin vizibile abia în stadii avansate ale bolii.

Prevenția este, însă, cheia pentru menținerea sănătății. Una dintre metodele esențiale de prevenție este măsurarea corectă a tensiunii arteriale acasă. Dr. Ștefan Busnatu, medic cardiolog, explică ce pași trebuie urmați pentru a obține valori precise și în ce situații este mai bine să evităm această măsurare.

„Peste 4 din 10 oameni suferă de hipertensiune în populația generală. Este esențial să ne măsurăm din când în când tensiunea arterială, mai ales că aceasta poate fi prezentă fără simptome vizibile,” avertizează Dr. Busnatu.

Măsurarea tensiunii arteriale necesită utilizarea unui tensiometru. „Tensiometrul constă într-o manșetă care se umflă și este conectată la un dispozitiv. Manșeta trebuie aplicată pe braț, iar condițiile în care se face măsurătoarea sunt foarte importante,” explică Dr. Busnatu.

Pentru a asigura acuratețea valorilor, este recomandat să stăm într-o poziție relaxată, cu spatele sprijinit și picioarele relaxate. „Manșeta trebuie să fie aplicată corect pe braț, iar în timpul măsurătorii, brațul trebuie să fie moale. De asemenea, e important să nu consumăm cafea sau să fumăm cu jumătate de oră înainte, și să mergem la toaletă pentru a evita creșterile tranzitorii ale tensiunii,” adaugă specialistul.

Frecvența măsurătorilor variază în funcție de vârstă. Tinerii sub 20 de ani ar trebui să-și măsoare tensiunea o dată la 3-4 luni, cei cu vârste între 20 și 50 de ani la fiecare 2-3 luni, iar persoanele de peste 50 de ani, din cauza rigidizării vaselor de sânge, cel puțin o dată pe lună.

„Cel mai important este ca persoana să nu fie sub un stimul de stres sau în condiții care pot afecta măsurătoarea, precum interacțiunea emoțională dintr-un cabinet medical sau mediul agitat,” subliniază Dr. Busnatu. De asemenea, înainte de măsurătoare, organismul trebuie să fie în repaus, fără influențe externe precum cafeaua sau senzația de urgență la toaletă.

Pentru cei care au semne de întrebare privind măsurătorile clasice, o alternativă eficientă este utilizarea unui holter de tensiune, care monitorizează constant tensiunea pe parcursul a 24 de ore. „Aceasta metodă generează un profil detaliat, ajutând la identificarea fluctuațiilor care pot apărea din cauza stresului sau altor factori, iar creșterile temporare severe pot fi un indiciu de probleme,” explică medicul. 

TOP articole
Parteneri
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile