Antena 3 CNN Alegeri locale 2024 AfD, partidul de extremă dreapta, clasat pe locul 2 la alegerile din Germania. Sondaje la ieșirea de la urne

AfD, partidul de extremă dreapta, clasat pe locul 2 la alegerile din Germania. Sondaje la ieșirea de la urne

Germania se confruntă cu o schimbare fără precedent spre dreapta

de Redacția Antena 3 CNN    |   

Potrivit sondajelor, Alternativa pentru Germania (AfD), de extremă-dreapta, este așteptată să obțină cel mai bun rezultat din istoria partidului său la alegeri. 

Exit-pollurile din Germania, unde urnele s-au închis la ora locală 18.00 (19.00, ora României), arată că alianţa conservatoare Uniunea Creştin-Democrată/Uniunea Creştin-Socială (CDU/CSU) a ieşit clar învingătoare cu 29,5-30% din voturi, ceea ce îi conferă un avans decisiv în faţa celorlalte partide.

Guvernul cancelarului Olaf Scholz a fost aspru pedepsit de alegători, toate cele trei partide aflate la guvernare adunate primind doar 1,5% mai mult decât conservatorii de la CDU/CSU.

Sprijinul Verzilor a scăzut cel mai mult, pierzând peste 8%, iar în prezent se așteaptă să obțină 12%. SPD-ul lui Scholz a atins un minim record, atrăgând doar 14%, cel mai mic procent din istoria sa. În timp ce liberalii de la FDP au rămas aproximativ la fel, 5%, rezultatul fiind totuși mai puțin de jumătate din cel obținut la alegerile pentru Bundestag.

După AfD, noul venit politic, conservatorul de stânga BSW, este cel mai mare câștigător al alegerilor, atrăgând 5,5%.

Ursula von der Leyen, încrezătoare după votul din Germania

Candidatul principal al Partidului Popular European pentru şefia Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, s-a arătat încrezătoare după ce rezultatele unui exit-poll au arătat că partidul său, CDU, s-a clasat conduce detașat în scrutinul europarlamentar din Germania, relatează Politico.

"Suntem din nou cea mai puternică forţă din Germania", a declarat Ursula von der Leyen, adăugând că "poporul i-a pedepsit pe extremiştii de stânga şi de dreapta".

 

Subiecte în articol: Olaf Scholz Germania alegeri locale 2024
TOP articole pe Antena 3 CNN:
Parteneri
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile
Festival de miștouri online la adresa lui George Simion