Antena 3 CNN Externe Afaceristul englez poreclit „Bill Gates al Marii Britanii” este dat dispărut după scufundarea iahtului în Sicilia. Cine este Mike Lynch

Afaceristul englez poreclit „Bill Gates al Marii Britanii” este dat dispărut după scufundarea iahtului în Sicilia. Cine este Mike Lynch

de Mia Lungu    |   

Antreprenorul din industria tech Mike Lynch, poreclit „Bill Gates al Marii Britanii”, se numără printre persoanele dispărute după ce un iacht de lux, cu 22 de persoane la bord, s-a scufundat în largul coastei Siciliei în timpul unei furtuni violente, potrivit The Guardian.

[GAL layout="5"]

Lynch, în vârstă de 59 de ani, cunoscut ca fondatorul Autonomy Corporation, este unul dintre cei patru britanici dați dispăruți, în timp ce soția sa, Angela Bacares, a fost salvată.

Doi americani și un canadian sunt, de asemenea, dați dispăruți. Un purtător de cuvânt al Lynch a refuzat să comenteze.

Cincisprezece persoane au fost salvate din velierul Bayesian de 56 de metri de către bărcile de patrulare ale pazei de coastă și pompieri, inclusiv un copil de un an.

Un cadavru a fost găsit lângă epavă, dar alte șase persoane sunt date dispărute, a declarat Luca Cari, purtător de cuvânt al serviciului italian de salvare a pompierilor.

Un purtător de cuvânt al Biroului britanic pentru afaceri externe, Commonwealth și dezvoltare (FCDO) a declarat: „Suntem în contact cu autoritățile locale în urma unui incident în Sicilia și suntem pregătiți să oferim sprijin consular cetățenilor britanici afectați.”

Cine este Mike Lynch

Lynch a co-fondat Autonomy, o firmă de software care a devenit una dintre companiile tech britanice de succes, la mijlocul anilor '90.

În 2006, a fost decorat cu OBE (Ordinul Imperiului Britanic) și, în 2011, a fost numit în consiliul pentru știință și tehnologie al prim-ministrului de atunci, David Cameron. Acesta a fost ales membru al Royal Academy of Engineering în 2008 și al Royal Society în 2014.

În luna iunie a acestui an, în cadrul unui proces desfășurat în SUA, a fost achitat de toate acuzațiile în legătură cu cele 15 capete de acuzare de fraudă cu care s-a confruntat în legătură cu achiziționarea Autonomy de către Hewlett-Packard în 2011, în valoare de 11,1 miliarde de dolari.

Procesul a început în martie la San Francisco, după o lungă luptă privind extrădarea sa din Anglia în SUA. Acesta a fost acuzat pentru prima dată în 2018 de umflarea vânzărilor, inducerea în eroare a autorităților de reglementare și înșelarea eventualului său cumpărător.

După achitare, el a declarat reporterilor: „Abia aștept să mă întorc în Regatul Unit și să mă întorc la ceea ce îmi place cel mai mult: familia mea și inovarea în domeniul meu.”

Paza de coastă italiană a afirmat într-o declarație: „În această dimineață, în jurul orei 5.00, în urma unei furtuni violente, un iaht de 56 de metri numit Bayesian, arborând pavilionul britanic, s-a scufundat lângă Porticello”. Ambarcațiunea avea un echipaj de 10 persoane și 12 pasageri, potrivit autorităților.

Scafandrii de salvare încearcă să ajungă la corpul navei, care s-a scufundat la aproximativ 49 de metri. Biroul procurorului din Termini Imerese investighează incidentul.

„Strigam după ajutor, dar tot ce auzeam în jurul meu erau țipetele celorlalți”

Opt dintre cei salvați, inclusiv copilul de un an, au fost transferați la spitalele locale și se aflau toți în stare stabilă.

Medicii de la spitalul Di Cristina din Palermo au raportat că mama copilului „și-a ținut fiica pe linia de plutire cu toată puterea, cu brațele întinse în sus pentru a o împiedica să se înece”.

„Totul era întunecat”, le-a spus femeia, o cetățeană britanică pe nume Charlotte, medicilor. „În apă, nu puteam să-mi țin ochii deschiși. Strigam după ajutor, dar tot ce auzeam în jurul meu erau țipetele celorlalți.”

Paza de coastă a declarat că iahtul a fost construit de constructorul naval italian Perini în 2008. Nava de lux are o carcasă din aluminiu, poate atinge o viteză maximă de 15 noduri și poate transporta 12 oaspeți și un echipaj de până la 10 persoane, potrivit site-urilor online specializate în iahturi.

Ambarcațiunea a părăsit portul sicilian Milazzo la 14 august și a fost urmărită ultima dată la est de Palermo duminică seara, cu un statut de navigație de „ancoră”, conform aplicației de urmărire Vesselfinder.

Presa locală a relatat că nava ar fi fost lovită de o trombă de apă. O trombă de apă, care seamănă cu o mini-tornadă, este o coloană care coboară dintr-un nor pentru a forma un amestec rotativ de vânt și apă deasupra unui corp de apă.

Unii pescari au raportat că au observat o mică tornadă în largul coastei în jurul orei 3.55 dimineața. La scurt timp după aceea, au fost martori la o rachetă de semnalizare care ar fi fost lansată de pe navă. Pescarii s-au apropiat, dar au povestit că au văzut doar „resturi împrăștiate ale bărcii cu pânze plutind în apă”.

Furtunile și ploile abundente au măturat Italia în ultimele zile, inundațiile și alunecările de teren provocând pagube majore în nordul țării după săptămâni de căldură toridă.

Subiecte în articol: Mike Lynch iaht scufundat Sicilia
TOP articole
Parteneri
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile