Zanzibar nu mai reprezintă acum doar o destinație de vacanță pentru români, ci și locul în care mulți se stabilesc pentru a deschide afaceri profitabile.
Cu bani împrumutați de la bancă sau luați în urmă vânzării caselor pe care le aveau în țară, mulți au plecat la mii de kilometri depărtare de casă și au început să reconstruiască bungalouri părăsite, pensiuni, sau să ridice hoteluri, restaurante și cofetării.
Reportajul realizat de Maria Linda a fost prezentat la News Hour with CNN.
Zanzibar este pentru mulți paradisul vacanțelor tropicale. Este arhipelagul care-ți taie răsuflarea prin albastrul oceanului și nisipul alb sub palmierii de cocos. Este locul pentru care, mai nou, mulți români au început să-şi lase în urmă casele, prietenii și job-urile din România pentru a se stabili și investi acolo. În Zanzibar.
Pentru localnici, viață de zi cu zi nu este tocmai ușoară. Deși trăiesc simplu, în ritmul lor propriu, zona se confruntă cu sărăcie cruntă și corupție, ambele specifice țărilor africane. Câștigul mediu lunar cu greu trece de 350 de euro, iar sursele de venit sunt puține și vin din turism, pescuit și agricultură.
Pentru mulți străini acest trăi poate fi derutant, dar nu și pentru români, care au văzut pe loc potențialul uriaș al arhipelagului și nevoia de investiții.
Citiţi şi: Zanzibar, noul refugiu al românilor, pe timp de iarnă
Alex Fotea a ajuns pentru prima oară pe insulă în urmă cu patru ani. Lucra de ani buni într-o corporație din București și simțea nevoia unei vacanțe "altfel" ,așa că a ales Zanzibarul. I-a plăcut atât de mult încât a revenit după doi ani și nu a mai plecat. Acum locuiește în Paje, unde a investit și a luat în administrare un întreg hotel.
"Am ținut cont de cât de bine este construită clădirea, gradul de uzură, infrastructura de care dispune, dacă avea sau nu generator deoarece electricitatea reprezintă o problema uzuală aici. În loc să te apuci să construiești aici o casă, să faci o proprietate de la zero, mai bine iei ceva gata făcut", a spus românul.
Este schema pe care o urmează cei mai mulți dintre românii care investesc în Zanzibar. Au înțeles rapid că într-o țară africană precum aceasta este mult mai rentabil să închiriezi terenuri, să iei în administrare hoteluri sau restaurante lăsate în paragină.
"Am văzut oameni făcând bani și afaceri de succes aici cu un capital de 20.000-50.000 de euro și alți oameni dând-o în bară cu sute de mii de euro sau chiar mai mult. Există investiții demarate recent, în derulare sau programate aici de ordinul sutelor de milioane de dolari", a spus Alex Fotea.
Pentru a-și pune pe picioare afacerea, Alex a apelat la o întreagă echipă de avocați, consultanți, arhitecți și muncitori locali. Dorința de reușită în acest paradis exotic l-a făcut să treacă mai ușor peste toate obstacolele.
Și Corina Micu a mizat pe o afacere în paradisul exotic. În Zanzibar a ajuns cu un contract de muncă, în urmă cu cinci ani. Din cauza pandemiei a rămas blocată acolo, iar când a putut să plece, n-a mai vrut. Fiind un patiser cu experiență și-a deschis propria cofetărie, iar acum face cozonaci, torturi și plăcinte pentru toți cei care îi calcă pragul.
"Cozonacul nu este că la noi acasă, cu nuci, cu rahat, aici l-am reinventat un pic, am făcut un cozonac exotic cu mango", a spus românca.
Clienții Corinei sunt turiștii străini, rezidenții și localnicii, care adoră mai ales cozonacul românesc. Corina nu intenționează să revină în țară, iubește Zanzibarul iar afacerea pe care a mizat s-a dovedit, în final, un succes.
Guvernul zanzibarez a anunțat, recent, că vrea să sprijine și mai mult, în viitorul apropiat, investitorii străini care vor să dezvolte proiecte în turism.