Antena 3 CNN Externe Afacerea pagerelor explozive din Liban: cum a dispărut în drum spre SUA un norvegian-indian cu afaceri în Bulgaria

Afacerea pagerelor explozive din Liban: cum a dispărut în drum spre SUA un norvegian-indian cu afaceri în Bulgaria

de Adrian Iclozan    |   

Poliția norvegiană a emis un mandat internațional de căutare pe numele unui individ ce ar avea legături cu vânzarea de pagere către gruparea teroristă libaneză Hezbollah, scrie Times of Israel.

Persoana căutată se numește Rinson Jose și este un bărbat norvegiano-indian în vârstă de 39 de ani.

El a dispărut în timp ce efectua o călătorie de serviciu în SUA, săptămâna trecută.

Jose este, de asemenea, unul dintre fondatorii unei companii bulgare care ar fi făcut parte din lanțul de aprovizionare cu pagere destinate Hezbollah.

„În data de 25 septembrie, districtul de poliție din Oslo a primit un raport privind dispariția unei persoane în legătură cu cazul pagerelor. A fost deschis un caz de dispariție de persoană și a fost emis un mandat internațional de căutare pentru persoana respectivă”, au precizat autoritățile norvegiene într-o confirmare pentru presa internațională.

Contactat telefonic de jurnaliști pe 18 septembrie, Jose a refuzat să comenteze despre pagere și a închis când a fost întrebat despre afacerea sa din Bulgaria. El nu a răspuns apelurilor și mesajelor text ulterioare.

Angajatorul norvegian al lui Jose, DN Media Group, a precizat că acesta a plecat la o conferință în Boston, SUA, pe 17 septembrie.

Compania a pierdut legătura cu el din data de 18 septembrie. Rinson Jose lucra la departamentul de vânzări al grupului, notează Times of Israel.

Săptămâna trecută, pe parcursul a două zile, mii de pagere și aparate walkie-talkie utilizate de agenți Hezbollah au explodat în Liban, omorând cel puțin 39 de persoane și rănind alte câteva mii.

Se crede că atacurile au fost planificate de agenția israeliană Mossad. După o tăcere de mai multe zile, președintele israelian Isaac Herzog a negat implicarea țării sale în acest caz.

Autoritățile de la Sofia au investigat rolul companiei bulgare în furnizarea de pagere explozive, dar nu a găsit dovezi că acestea au fost fabricate aici sau exportate din această țară.

TOP articole
Parteneri
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile