Antena 3 CNN Economic Biz News Business Afacerea simplă care îți aduce venituri atractive. O poți deschide în câteva zile și nu necesită un efort prea mare

Afacerea simplă care îți aduce venituri atractive. O poți deschide în câteva zile și nu necesită un efort prea mare

Redacția Antena 3 CNN
2 minute de citit Publicat la 02:00 13 Aug 2023 Modificat la 02:00 13 Aug 2023

Tot mai mulți se gândesc să deschidă propria spălătorie self service cu jetoane folosind fonduri europene, pentru că e un business care generează venituri atractive fără un efort prea mare.

O ”spălare” la self-service resupune un cost de aproximativ 5-10 lei și durează cel mult 10 minute.

Astfel, dacă spălătoria are 4 stații de spălare, care generează acest venit timp de 24 de ore, atunci posesorul businessului va încasa peste 5.700 de lei pe zi.

Desigur, acesta e un caz ideal, în care are clienți non-stop.

Citește șiCare e limita de alcoolemie pentru șoferi. Valoarea la care se face dosar penal

În realitate, o spălătorie self cu 4 posturi generează, în medie, 1.000-2.000 de lei zilnic, în funcție de zona unde e amplasată.

Oricât de bine ar suna, însă, investiția inițială pe care trebuie să o faci într-o spălătorie self-service este mare și vei avea nevoie de mulți ani de funcționare ca să-ți recuperezi banii.

În plus, generează costuri de întreținere, precum achiziția de jetoane, eliminarea apelor uzate, electricitate, repararea defecțiunilor, etc.

Cât costă să deschizi o spălătorie self service

Terenul pe care va fi amenajată spălătoria este primul element generator de costuri, dacă nu se află deja în proprietatea ta.

Acesta va costa de la câteva mii de euro, la câteva zeci de mii, poate chiar sute de mii dacă e în centrul Bucureștiului, de exemplu.

Sau dacă e luat în chirie, atunci costul se va situa cel mai probabil între 300 și 500 de euro.

Apoi, actele de înființare a firmei și toate autorizațiile te pot costa până la 5.000 de euro.

Construcția stației de spălare va costa, de asemenea, de la cel puțin 15.000 de euro în sus.

În plus, trebuie avut în vedere implementarea unui separator de hidrocarburi și uleiuri, pentru a controla scurgerile care pot pătrunde în sistemul de canalizare.

Uleiurile generate trebuie stocate într-o modalitate corespunzătoare până când vor fi predate operatorilor economici autorizați să colecteze asemenea deșeuri.

Sau te poți racorda la o sursă proprie de apă, epurare și deversare, dar ar presupune o investiție destul de costisitoare.

Echipamentele care vor fi montate și manopera percepută de specialiștii care vin să le pună în funcțiune va fi de 15.000-20.000 de euro pentru fiecare unitate în parte.

Deci pentru o spălătorie self, cu 4 posturi, costul echipamentelor este foarte probabil să depășească 60.000 de euro.

Așadar, dacă adunăm toate aceste costuri, fără să luăm în calcul contracte cu furnizorii, vidanjare, tratare ape uzate și alte costuri conexe, pentru a construi ”la cheie” o spălătorie self-service, cu un singur post de spălare, va trebui să avem pregătiți cel puțin 40.000 de euro (fără costul terenului). Iar pentru una cu 4 posturi de spălare, costul se va apropia de 100.000 de euro.

Autorizații necesare pentru spălătorie auto self service

În primul rând, este necesară o autorizație de construire a spălătoriei pe terenul aflat în proprietate sau închiriat.

Aceasta se obține de la direcția de urbanism a Primăriei. Conform legii, distanța între spălătorie și geamurile locuințelor din jur trebuie să fie de cel puțin 15 metri, potrivit Promotor.

Citește mai multe din Business
» Citește mai multe din Business
TOP articole