Un italian are o afacere inedită de peste 25 de ani. Acesta înregistrează domenii de internet cu nume sau fenomene care ar putea deveni sau sunt deja celebre. Până acum are peste 120.000 de domenii de internet.
De îndată ce simte că un nume, un personaj, un acronim ar putea deveni celebru sau sunt deja celebre, dar fără să fie înregistrate cu unele extensii, precum .com, .it, .org, .net etc., se năpusteşte pe respectivul domeniu și îl înregistrează. Sau a înregistrat numele stricat ca Micorsoft.com și skyskannner.it cu trei "n", foarte probabil, folosind și programe și procese automate, relatează Corriere della Sera.
Când a izbucnit Covid în 2020, italianul a scos din sertar domeniul de internet coronavirus.it, achiziționat cu șapte ani mai devreme, după unele cazuri în străinătate de "infecție umană cu noul Coronavirus" care au stârnit îngrijorare în presă. Scopul lui este de a atrage trafic pe care îl deviază acolo unde este interesat sau revinde domeniul.
Evident că în cei 25 de ani de când face asta, a avut şi diverse dispute juridice. De exemplu cu Iren, una dintre cele mai importante companii multi-utilities italiene, listată la bursă, care a găsit adresa web iren.it înregistrată pe numele antreprenorului italian. Sau cu Teamsystem, o companie de tehnologie cu o cifră de afaceri de 850 de milioane care a început o negociere pentru recuperarea domeniului teamsystem.it de la Macrosten Ltd din Cipru. Un broker în numele antreprenorului a gestionat negocierea, stabilind prețul de vânzare la 10 mii de euro. Atunci chestiunea a luat o întorsătură juridică și Camera de Arbitraj din Milano a decis, ca și pentru Iren, să reatribuie domeniile companiilor, lăsând firmele antreprenorului italian cu buza umflată.
Pe vladimirputin.it este puțin probabil să se declanșeze o confruntare similară. Sunt greu de imaginat negocieri și telefoane între Moscova și italian. Din curiozitate ziariştii italieni de la Corriere della Sera s-au prefăcut interesați și au testat apele oferindu-i acestuia 2.500 de euro. Li s-a spus că este prea puțin, dar "o ofertă puternică ne poate convinge" cu o invitație de a contacta brokerul lor. Atunci jurnaliştii au oprit demersurile.
Linia dintre comerțul legal și ocuparea abuzivă a numelor de domenii neînregistrate de proprietarii lor legitimi (așa-numita cybersquatting) este foarte subțire. Și tocmai în această zonă gri activează acest gen de afaceri.
Printre dosarele vechi la tribunalul de arbitraj al "Organizației Mondiale a Proprietății Intelectuale" se număra și unul dintre "Real Madrid Club De Futbol împotriva lui Michele Dinoia", italianul care intrase în posesia domeniului realmadrid.org. Tocmai când Ronaldo era în vârf și președintele Florentino Pérez tocmai se întorsese la conducere. În final, italianul a fost nevoit să se retragă și să predea bunurile furate.