Antena 3 CNN Actualitate Aerul din București, poluat masiv cu cianuri. Ce fac autoritățile

Aerul din București, poluat masiv cu cianuri. Ce fac autoritățile

1 minut de citit Publicat la 19:30 21 Iul 2017 Modificat la 19:30 21 Iul 2017

Bucureștenii inhalează cianuri! Deșeuri toxice descoperite la groapa Glina! Deși a fost suspendată activitatea gropii de gunoi Glina de catre Garda Națională de Mediu, aceasta continuă să funcționeze și să polueze nestingherită sub nasul autorităților. 

Încă un apel deschis al locuitorilor din comuna Glina, Popești Leordeni și ai celor din cartierele învecinate cu groapa de gunoi Glina (Berceni, Titan, Sălăjan, Pantelimon, 23 August) pentru a arăta autorităților cum groapa de gunoi Glina - sancționată în urma controlului efectuat în perioada 21.06-26.06.2017 de către Garda Națională de Mediu care a descoperit funcționarea fără autorizație a acestuia, motiv pentru care a aplicat o amendă contravențională de 60.000 lei, precum și sancțiunea de suspendare a activității - continuă să funcționeze și să polueze constant atat aerul cît și panza freatică și nu cu orice substanțe dănătoare ci chiar cu cele extrem de periculoase, cianurile.

Procurorii au descoperit cu ceva timp în urmă o adevărată bombă ecologică la Glina, după ce patronul unei firme ieșene a a adus la groapa de gunoi de lângă București reziduuri cu cianuri și alte substanțe periculoase.

O anchetă începută de procurorii Parchetului General a scos la iveală detalii șocante despre activitățile care aveau loc la groapa de gunoi Glina. Anchetatorii au aflat că la groapa de gunoi Glina au fost aduse substanțe extrem de periculoase.

 ”Raportul de expertiză tehnică judiciară efectuat în cauză concluzionează faptul că obţinerea unor nămoluri/şlamuri cu conţinut de substanţe periculoase a fost cauzată de aplicarea necorespunzătoare şi/sau incompletă a procedurilor de tratare a deşeurilor periculoase – şlamuri galvanice, nerespectarea procedurilor de prelevare a probelor de deşeuri pentru analizele fizico-chimice, trimiterea la ICIM Bucureşti a unei probe prelevate din alte deşeuri decât cele transportate la depozitul Glina, amestecarea deşeurilor la locul de tratare şi depozitare, trimiterea la depozitul Glina a altor deşeuri decât cele pentru care se realizaseră determinările la ICIM Bucureşti”, se arată într-un raport al procurorilor de la Parchetul General.

 Cele două tone de deșeuri s-au dovedit a fi extrem de periculoase spun procurorii, conținând printre altele și cianuri. 

”Acele substanțe au fost ridicate imediat. Din păcate nu este singura problemă pe care o gestionăm, ne este foarte dificil. E adevărat, în anumite perioade supraveghem îndeaproape aceste activități, dar să avem echipe acolo...” a spus Octavian Popescu, șef direcție control poluare, din cadrul Gărzii de mediu, la ”Punctul de întâlnire”.

 

Sursă: Agerpres
Citește mai multe din Actualitate
» Citește mai multe din Actualitate
TOP articole