Antena 3 CNN Actualitate Aeronava cu cei 14 români blocaţi în Afganistan va ajunge astăzi în ţară. Radu Tudor: "A fost cea mai riscantă operaţiune în care a fost implicată Armata Română, în sprijinul civililor"

Aeronava cu cei 14 români blocaţi în Afganistan va ajunge astăzi în ţară. Radu Tudor: "A fost cea mai riscantă operaţiune în care a fost implicată Armata Română, în sprijinul civililor"

Redacția Antena 3 CNN
2 minute de citit Publicat la 09:35 21 Aug 2021 Modificat la 10:17 21 Aug 2021

Aeronava C-130 Hercules a Forțelor Aeriene Române care în ultimele zile a evacuat cetățeni români și străini de pe aeroportul internațional din Kabul, va ajunge în România sâmbătă, în jurul orei 13.00.

Aeronava zboară sâmbătă de la Islamabad, Pakistan, la aeroportul Otopeni din București. La bord sunt 15 români și patru bulgari.

Un singur român a mai rămas de recuperat din teritoriile ocupate de talibani.

Al 15-lea român, care lucrează pentru ONU, nu a putut ajunge pe aeroport

Autorităţile române speră că acesta să poată ajunge într-unul din avioanele statelor partenere. 

Celula de criză interinstituţională convocată de Ministerul Afacerilor Externe caută în aceste momente soluţii pentru a-l extrage pe acesta, din zona ocupată de talibani.

Radu Tudor, realizator Antena 3 şi analist militar, a vorbit, sâmbătă, despre situaţia dramatică din Afganistan, acolo unde talibanii au ocupat şi blocat până la urmă, aproape drumurile spre aeroport.

"Nu e vorba doar de blocarea drumurilor, ci de ameninţări şi de o agresiune armată, din ce în ce mai evidentă, pe străzile din Kabul. Acesta este motivul pentru care cel de-al 15 român, nu a putut ajunge din locaţia în care se află pe aeroport, pentru că sunt foarte mulţi talibani înarmaţi şi agresivi pe străzile din Kabul. Cred că până la urmă se va găsi şi pentru el o soluţie, deşi nu depinde doar de noi.

Radu Tudor: "Sosirea celor 14 români de astăzi, demonstrează că Armata Română are o capacitate expediţionară remarcabilă"

Să poţi trimite un avion de transport tactic militar, la mii de kilometri distanţă, să aterizeze pe un aeroport dintr-o altă ţară, respectiv la Islamabd, să aştepte acolo zile întregi, apoi să preia o dată un român, apoi un român şi alţi trei aliaţi, acum 14 români şi astăzi să revină în ţară, a fost o operaţiune, din punctul meu de vedere, extrem de dificilă şi riscantă. Trebuie să le spunem telespectatorilor, că aterizarea pe aeroportul din Kabul s-a făcut la vedere, fără posibilitatea de a utiliza radarul, atât de important pentru orice comandant de aeronovă. Momente complicate, momente în care trupele forţelor de operaţiuni speciale ale Armatei Române, au asigurat securitatea membrilor ehipajului şi a românilor care au fost extraşi din Kabul.

"Îndrăznesc să spun că a fost cea mai riscantă operaţiune în care a fost implicată Armata Română, în sprijinul civililor"

Experienţa aceasta de 20 de ani din teatrele de operaţii, acum îşi arată roadele", a spus Radu Tudor, sâmbătă, în exclusivitate la Antena 3.

De asemenea, autoritățile române au validat și contactat un număr de foști colaboratori ai trupelor române pe perioada desfășurării misiunii acestora în Afganistan, studenți bursieri ai statului român cu studii în derulare sau care au fost acceptați la studii în România, precum și jurnaliști afgani, care și-au manifestat dorința de a fi evacuați în România.

Celula de criză i-a informat cu privire la coordonatele zborului de vineri, dar, din cauza condițiilor de securitate extrem de dificile din zona aeroportului internațional din Kabul, afganii nu au reușit să ajungă în incinta aeroportului. Și în cazul acestora, Celula de criză interinstituțională va continua să acționeze pentru a identifica opțiuni de evacuare, potrivit MAE.

Citește mai multe din Actualitate
» Citește mai multe din Actualitate
TOP articole