Antena 3 CNN Life Sănătate "Aerul condiționat poate fi și prieten, și dușman". Medicul Tudor Ciuhodaru, sfaturi de răcire a casei și mașinii, pe caniculă

"Aerul condiționat poate fi și prieten, și dușman". Medicul Tudor Ciuhodaru, sfaturi de răcire a casei și mașinii, pe caniculă

Mia Lungu
1 minut de citit Publicat la 22:00 13 Iul 2023 Modificat la 22:00 13 Iul 2023

"Aerul condiționat poate fi și prieten, și dușman. Și nu numai prin temperaturile care pot provoca șoc termic, ci prin variatele bacterii care pot fi mobilizate dacă nu sunt curățate filtrele periodic.", spune medicul Tudor Ciuhodaru. 

"Dar pe de altă parte, dacă am sta într-un singur mediu, controlat, și am avea temperatura de confort la locul de muncă, ea ar fi undeva între 20 și 23 de grade. Dar acum afară este foarte cald. Încercați să setați la mai puțin de cinci grade față de temperatura exterioară, ca să nu fie acele șocuri termice în momentul în care trecem în special de la rece la cald.

Și e valabil și pentru cei din care îl folosesc în mașină. Nu-l puneți acolo la low-low-low, pentru că în momentul în care ieșiți din mașină vă dați seama că vă trăsnește pur și simplu căldura. Iar sincopele, stările lipotimice, se pot întâmpla.

Dacă nu aveți aer condiționat, câteva cuburi de gheață puse într-un vas cu apă și un ventilator în față, poate să fie o soluție rezonabilă.

Nu uitați cele patru măsuri care vă pot salva viața pe caniculă:

  • scădeți temperatura corpului, prin udat și ventilat
  • duceți pacientul într-o zonă umbroasă și răcoroasă
  • hidratați-l cu apă
  • nu reluați activitatea fizică decât după câteva ore, pentru că altfel sunteți victimele căldurii.
Citește mai multe din Sănătate
» Citește mai multe din Sănătate
TOP articole