Antena 3 CNN Politică Când va fi adusă Elena Udrea în țară. Detalii din anchetă

Când va fi adusă Elena Udrea în țară. Detalii din anchetă

Andreea Cigolea
1 minut de citit Publicat la 13:15 08 Apr 2022 Modificat la 13:27 08 Apr 2022

Fostul ministru a fost prins joi, zi în care a instanța a decis că trebuie să meargă pentru șase ani la închisoare, în Bulgaria.

Potrivit unor surse judiciare, toată procedura se derulează de Parchetul Tribunalului București și de Interpol.

Parchetul a transmis joi, în jurul orei 18:00 către Interpol mandatul european de arestare pe numele Elenei Udrea. De la acel moment, este un termen de 72 de ore în care instanța din Bulgaria trebuie să ia o decizie, informează HotNews.

Judecătorii bulgari pot decide să încuviințeze mandatul de arestare pe numele Elenei Udrea, ceea ce înseamnă că aceasta poate fi adusă în țară. De asemenea, instanța poate să o pună în libertate, în cazul în care consideră că există vicii de procedură, de exemplu, au precizat sursele citate.

Elena Udrea, condamnată definitiv la 6 ani de închisoare

Elena Udrea, condamnată definitiv de instanța supremă, în iunie 2018, la 6 ani de închisoare pentru luare de mită şi abuz în serviciu în dosarul Gala Bute trebuie să execute pedeapsa, a decis joi Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. 

Astfel, Udrea trebuie să meargă la închisoare după 7 ani de procese, timp în care a profitat de o decizie a Curții Constituționale pentru a tergiversa dosarul. Ea a plecat însă din România înainte de pronunțarea deciziei instanței, fiind prinsă după câteva ore, în Bulgaria.

Ministrul Justiției anunță când va ajunge Elena Udrea în țară

”În această situație suntem în procedură de emitere a unui mandat de arestare european. A fost emis mandatul de executare de către Tribunalul București. Pe de altă parte, mandatul a fost comunicat de Poliția Română către autoritățile bulgare.

reglementărilor bulgare să procedeze mai departe. Nu va dura foarte mult, pentru că mandatul european de arestare este un instrument menit să urgenteze aceste proceduri.

Pentru că avem de a face cu un stat emitent în UE și un stat de predare din UE, procedura se desfășoară pe baza acelui instrument JAI, care vizează o cooperare de la instanță la instanță.

Dacă Tribunalul București sau instanța bulgară ne solicită sprijin cu furnizare de documente, atunci se va implica și Ministerul Justiției. Deocamdată, ea este în custodia autorităților bulgare și va fi prezentată instanței.”, a spus Cătălin Predoiu la Antena 3. 

Etichete: Elena Udrea
Citește mai multe din Politică
» Citește mai multe din Politică
TOP articole