Pe de altă parte, reprezentantul României la Organizația Mondială a Sănătății spune că una dintre soluțiile salvatoare pentru țara noastră ar fi regândirea totală a sistemului de sănătate publică, de medici cu experiență. Mai mult decât atât, Alexandru Rafila mai este de părere că lipsa de personal de la nivelul Direcțiilor de Sănătate Publică ar fi putut fi rezolvată încă din vară.
”Încercăm să găsim soluții pentru gestionarea unei situații, în loc să luăm măsurile într-un moment în care cifrele nu sunt atât de îngrijorătoare și putem face acțiuni care să prevină creșterea. Lipsa de capacitate la nivelul Direcțiilor de Sănătate Publică, cred că putea fi suplinită din vară”, a declarat Alexandru Rafila.
Totodată, profesorul Adrian Streinu-Cercel avertizează că un român infectat, în decurs de 12 zile, contaminează alte 40 de persoane.
”De la o persoană infectată, în decurs de 4 zile, mai sunt cel puțin alte 3 persoane infectate. Dar pentru asta nu cred că trebuie să închidem orașe sau Capitala”, susține medicul.
Cei doi profesori spun că nu resursele materiale sunt cele care pun bețe în roate unei bune gestionări a pandemiei. Ci resursele umane insuficiente.
”Noi avem alocate, teoretic, puțin peste 1.000 de paturi de Terapie Intensivă pentru infecția cu coronavirus și mai avem probabil vreo 2.000 de paturi pentru alte patologii. Degeaba alocăm dacă nu există resursă umană”, a declarat Rafila.
”Au început aceste cursuri de săptămâna trecută, ele se vor ține în continuare, astfel încât, la sfârșitul acestui ciclu de formare, alți medici care nu sunt infecționiști să poată asista pacienții. Dacă lumea va purta tot timpul mască, din momentul în care pleacă pe ușă și se întoarce acasă, lucrul acesta va conduce la o scădere importantă a numărului de cazuri”, a adăugat și Streinu-Cercel.