Antena 3 CNN Life Știinţă Astronomul român Adrian Şonka: "În imaginea asta se văd 6920 de stele bune și una stricată"

Astronomul român Adrian Şonka: "În imaginea asta se văd 6920 de stele bune și una stricată"

Silvia Preda
1 minut de citit Publicat la 21:14 16 Mar 2023 Modificat la 21:14 16 Mar 2023

În imaginea de mai jos se văd 6920 de stele bune și una stricată, scrie astronomul.

Steaua stricată se numește Wolf-Rayet 124, se vede în constelația Sagitta, și se află la aproximativ 20.000 ani-lumină depărtare.

"În jurul ei se vede ceva, un fel de lumină, ca un nor.

Ei, steaua asta nu este ca una obișnuită. În primul rând se vede foarte bine pentru o stea aflată atât de departe, pesemne că este foarte luminoasă.

E de doar 560.000 de ori mai luminoasă decât Soarele, deci dacă ai fi lângă ea și te-ai uita, ai orbi de 560.000 de ori mai mult decât orbești când te uiți la Soare.
O stea atât de luminoasă este foarte fierbinte și din cauza asta pierde gaz. Efectiv materia de pe ea este aruncată în spațiu, unde se vede iluminată tot de lumina stelei.

De asta vedem norul din jurul stelei: gazul de pe ea primește lumină de la stea, o absoarbe și redă spre Pământ ca să scriu eu această postare pe blog.

Din fericire se uită și alții la ea, cum ar fi astronomii care au acces la telescopul spațial James Webb", a scris Adrian Şonka pe blogul său.

Aceasta este imaginea surprinsă de telescopul spațial James Webb.

"Steaua e în centru, iar în jurul ei se vede minunăția de lumină emisă de gazul ionizat. Toată materia care se vede roșie a fost cândva pe stea, iar acum se îndepărtează de ea. În anumite locuri materia s-a aglomerat și s-au format un fel de nori mici și denși, în care, în afară de gaz (hidrogen, heliu, oxigen) se află și praf (carbon amestecat cu siliciu, aluminiu, oxigen și fier).

Lumina stelei încearcă să îndepărteze gazul, dar zonele acestea rezistă", mai scrie Adrian Şonka despre steaua Wolf-Rayet 124.

Citește mai multe din Știinţă
» Citește mai multe din Știinţă
TOP articole