Antena 3 CNN Politică Adrian Năstase: "Mutarea elementelor nucleare din Turcia în România ar transforma țara noastră într-o țintă"

Adrian Năstase: "Mutarea elementelor nucleare din Turcia în România ar transforma țara noastră într-o țintă"

1 minut de citit Publicat la 16:42 18 Aug 2016 Modificat la 16:42 18 Aug 2016

SUA au început transferul de arme nucleare staţionate în Turcia spre România, pe fondul deteriorării relaţiilor dintre Washington şi Ankara, afirmă joi EurActiv.com, citând două surse independente, acelaşi portal precizând că MAE român dezminte cu fermitate informaţia.

Potrivit uneia din surse, transferul pune numeroase probleme din punct de vedere tehnic şi politic. 'Nu este simplu să muţi 20 de focoase', a declarat sursa, sub rezerva anonimatului.

O altă sursă a declarat pentru EurActiv.com că relaţiile dintre SUA şi Turcia s-au deteriorat în aşa măsură în urma tentativei de puci din luna iulie, încât Washingtonul nu mai are încredere în Ankara pentru a găzdui aceste arme.

Armele americane sunt în curs de a fi transferate la baza aeriană de la Deveselu din România, a afirmat sursa.

Ministerul român al Afacerilor Externe a dezminţit cu fermitate informaţia conform căreia România a devenit gazdă pentru arme nucleare americane.

'Ca răspuns la solicitarea Dvs., MAE român dezminte cu fermitate informaţia la care aţi făcut referire', a comunicat în scris un purtător de cuvânt al instituţiei, conform EurActiv.

Subiectul a fost dezbătut în ediția de joi a emisiunii 100 de minute, realizată de Alessandra Stoicescu, la Antena 3.

Fostul premier, Adrian Năstase, a explicat, într-o intervenție telefonică în emisiune, că aceasta reprezintă o operațiune clasică de testare eventualele reacții din partea unora dintre actorii posibili implicați.

"Este evident că situația este foarte complicată la Incirlik, este evident că liderii americani se gândesc la o relocare posibilă. Nu cred că este aruncată pe piață absolut gratuit această informație. Dezmințirile din partea română sunt de bun simț și de bună credință, dar asta nu înseamnă că nu se va încerca un astfel de demers. De aceea cred că este important ca România să spună că nu s-a făcut așa ceva până acum, dar și că nu se va întâmpla nici în viitor.

După părerea mea, este vorba de a testa variante viitoare, pornind de la insecuritatea relativă de la baza de la Incirlik.

Eu cred că și Parlamentul ar trebui să se pronunțe, în așa fel încât, în eventualele încercări de a crea presiune la nivel politic-confidențial, să nu poată să ducă la o răsturnare a reacției publice.

Mutarea acestor elemente pe teritoriul României ar transforma țara noastră într-o țintă, într-un eventual conflict, ar transforma România, într-o situație de război rece accentuat."

Citește mai multe din Politică
» Citește mai multe din Politică
TOP articole