Antena 3 CNN Actualitate Adrian Năstase, teorie-șoc în cazul recunoașterii de către România a lui Guaido ca președinte interimar al Venezuelei

Adrian Năstase, teorie-șoc în cazul recunoașterii de către România a lui Guaido ca președinte interimar al Venezuelei

1 minut de citit Publicat la 11:51 10 Feb 2019 Modificat la 11:51 10 Feb 2019

Preşedintele Klaus Iohannis a anunțat vineri, printr-un comunicat, că a decis recunoaşterea lui Juan Guaido în calitatea de preşedinte interimar al Venezuelei.

Citește și: Iohannis îl recunoaște pe Juan Guaidó ca președinte interimar al Venezuelei

Anunțul șefului statului a fost comentat, duminică, de Adrian Năstase pe blogul său. Potrivit fostului premier, această decizie ar putea genera precedente periculoase.

"Fără să iau apărarea regimului Maduro, mă intreb insă dacă acest gen de decizii nu va genera precedente periculoase. Asa cum s-a intâmplat cu recunoasterea statalitătii provinciei Kosovo (vezi apoi Crimeia, Abhazia, etc). Poate că, in viitor, Maduro ar putea recunoaste drept presedinte interimar al Frantei pe unul din liderii „vestelor galbene”. Nu vreau să continui cu astfel de ipoteze.

Recunoasterea este o institutie a dreptului international. Este vorba, in principal, de recunoasterea STATELOR. Ea are un caracter declarativ (in privinta existentei noului stat) si constitutiv (in privinta opozabilitătii acestei existente fata de statul care a făcut recunoasterea).  La finalul Războiului Rece, in conditiile destrămării URSS si Iugoslaviei, Uniunea Europeană a adoptat o Declaratie in 5 puncte asupra liniilor directoare privind recunoasterea noilor state din Europa de Est si  Uniunea Sovietică, adoptată la 16 decembrie 1991. In ceea ce priveste Kosovo, precizez că nu toate statele membre ale UE au recunoscut statalitatea acesteia. România, spre exemplu, a fost intre cele care nu au recunoscut", a scris Adrian Năstase.

Continuarea, pe adriannastase.ro.

 

 

Citește mai multe din Actualitate
» Citește mai multe din Actualitate
TOP articole