"Noi ne-am făcut iluzii că războiul rece s-a încheiat în 1989 - 1990, apoi în 1991 s-a destrămat Uniunea Sovietică, Rusia a devenit o țară care avea o relație oarecum civilizată cu Occidentul, încerca să beneficieze de ceea ce a însemnat până la urmă într-o formulă de după 1991 un capitalism sovietic și care încerca să scoată din haos un conglomerat care era Uniunea Sovietică printr-o relație armonioasă, încurajată, de altfel, de Occident, poate pentru anumite interese, dar în orice caz într-o relație care a mers destul de bine până când Rusia a avut sentimentul că această expansiune către Est a NATO construiște un control sanitar, o zonă de izolare și dispare acea zonă tampon care era cumva acceptat între Occident și Rusia.
Iar acum am impresia că se joacă un fel de joc de șah, dar jocurile de șah nu durează la infinit. Ele, până la urmă ,ajung la un anumit deznodământ, iar pentru mine este extrem de îngrijorător faptul că Finlanda și Suedia și-au anunțat intenția de a adera la NATO. Știm foarte bine că acestă agresiune a Rusiei, indiferent cum o numesc ei, a pornit tocmai de la intenția Ucraine de a deveni membru al NATO.
Acum s-ar adăuga încă 1.300 de kilometri de frontieră directă cu Rusia, printr-o eventuală aderare a Finlandei. Iar apoi, pe toată zona de nord, alături de țările cunoscute, de cele trei țări Baltice, de Danemarca, de Norvegia, practic s-ar adăuga FInlanda și Suedia, distrugându-se o anumită idee de neutralitate pe care Rusia încearcă să o impună acum Ucrainei. Iar asta este în mod evident o formulă prin care Occidentul încearcă să împingă lucrurile pe o zonă care sigur că este într-un fel agreată de către populația din Finlanda și din Suedia.
Este clar că ce se întămplă săptămâna aceasta și săptămâna viitoare, prin anunțarea probabilă a hotărârii celor două țări de a adera la NATO, va crea o presiune suplimentară în așteptarea poziției celorlalte țări din NATO, dar oricum - așa cum s-a întâmplat după 2008 - va urma o perioadă de instabilitate, de tensiuni, iar conflictul din Ucraina va continua", a spus Adrian Năstase.
Rușii amenință din nou cu războiul nuclear, după anunțul Finlandei că va adera la NATO
Fostul preşedinte al Rusiei, Dimitri Medvedev, ameninţă cu riscul unui război nuclear dacă Finlanda va intra în NATO.
Rusia consideră "ameninţare evidentă" eventuala aderare a Finlandei la NATO. Reacţia Kreminului vine la scurt timp după ce preşedintele şi premierul Finlandei au dat undă verde pentru aderarea ţării la Alianţa Nord Atlantică.
Cei doi lideri au arătat într-o declarație comună că ţara "trebuie să aplice pentru aderarea la NATO fără întârziere". Schimbarea majoră de politică de la Helsinki are loc la mai puţin de trei luni de la invazia rusă în Ucraina.
Liderii Finlandei susțin aderarea la NATO: trebuie solicitată ”fără întârziere”, spun președintele și premierul
Anunţul făcut astăzi de preşedintele şi premierul Finlandei este fără îndoială unul care provoacă nervi la Moscova.
Toată graniţa de est a Finlandei este cu Rusia. Vorbim de 1.300 de kilometri. În mod cert, dacă această ţară va deveni membră a Alianţei Nord Atlantice aici va fi construită o infrastructură importantă de apărare. Asta îl scoate pe Putin din minţi, spun analiştii.
Reacția Kremlinului după anunțul autorităților finlandeze cu privire la aderarea la NATO
În mai multe rânduri Moscova a ameninţat cu reacţii dure în cazul în care Finlanda şi Suedia vor adera la NATO.
Astăzi, fostul preşedinte al Rusiei şi actualul vicepreşedinte al Consiliului de Securitate, Dimitri Medvedev, a ameninţat pe Telegram că există riscul unui război nuclear în toată regula.