Antena 3 CNN Politică Adrian Năstase, replică pentru Liviu Dragnea: Coabitarea există. Foștii mei colegi să pună mâna pe pix și pe hârtie și să facă legi

Adrian Năstase, replică pentru Liviu Dragnea: Coabitarea există. Foștii mei colegi să pună mâna pe pix și pe hârtie și să facă legi

2 minute de citit Publicat la 17:39 30 Mar 2017 Modificat la 17:39 30 Mar 2017

Adrian Năstase i-a răspuns lui Liviu Dragnea, într-o intervenție în emisiunea ”100 de minute”, după ce președintele PSD a negat existența unei ”coabitări” între forțele politice.

"Greşeşte profund. Îl respect foarte mult pe domnul Adrian Năstase şi nu mă aşteptam să îl copieze pe Victor Ponta. Ar putea să mă întrebe direct. Nu există niciun fel de coabitare nici din partea mea, nici din partea preşedintelui Călin Popescu-Tăriceanu cu preşedintele Iohannis, nu este şi nu va fi niciodată. Putem avea relaţii instituţionale şi nu am ascuns niciodată, dimpotrivă, v-am spus mereu în toate intervenţiile mele publice că vreau să avem o colaborare instituţională sănătoasă cu Administraţia Prezidenţială şi cu preşedintele, dar nu coabitare", a spusese Liviu Dragnea. 

Fostul premier spune că existența coabitării nu poate fi negată.

”Liviu Dragnea pare destul de supărat de raport, eu aș vrea să precizez raționamentul meu. Există o deosebire între coabitare și pact de coabitare. Coabitarea există, a fost hotărâtă de alegători. În momentul de față există o coabitare între forțele politice, un guvern de o anumită culoare și președinte. Pactul de coabitare este practic înțelegerea făcută în condițiile coabitării, în momentul în care Victor Ponta a creat înțelegerea cu Traian Băsescu. Eu am considerat că nu este nevoie de așa ceva. Atunci s-a întâmplat un lucru foarte interesant. Îl rog pe Dragnea să recitească pasajele de acolo, prin care se stabilea un domeniu rezervat pentru președinte, în contra Constituției. Practic justiția era lăsată pe modelul Franței, pe domeniul președintelui. Eu am spus că un partid care ajunge la putere, trebuie să aibă politici pentru toate domeniile, inclusiv pentru justiție. Externalizarea justiției, prin stabilirea că primul-ministru, liderii politici nu se amestecă, e o greșeală din punctul meu de vedere. S-a ajuns la situația în care prin separarea Guvernului de politica în această materie, așteptându-se ca ministrul să vină cu reglementări, să facă evaluări singur, am remarcat că nu există la Ministerul Justiției secretari de stat din partidele politice, abordarea ca atare este a Guvernului, nu doar a Ministerului Justiției. Dezinteresul din partea guvernului, lăsarea lui Tudorel Toader singur ca să răspundă presiunilor din partea ambasadei SUA, președintelui, protestatarilor, după ce a făcut mai curând o analiză a jurisprudenței CCR, el spune la sfârșit domnule, e o chestiune de oportunitate. Cu atât mai mult cu cât vorbise de diferența dintre sancțiuni și remedii. Se ajunge la un nou pact de coabitare prin trasferarea justiției de la guvern la președinte” a explicat Adrian Năstase.

Adrian Năstase nu vede cu ochi buni nici faptul că România s-a alăturat inițiativei de a fi constituit un Parchet European.

”Intrăm din nou în echipa de papagali a Uniunii Europene. Noi intrăm în această procedură suplimentară, deși nu am ieșit din MCV, pentru ce scop? Guvernul ar trebui să dea un răspuns (...) Foștii mei colegi ar trebui să pună mâna pe pix și hârtie și să scrie proiectele de legi. Să facă un grup de lucru, eventual o comisie specială la Parlament, nu te lași pe mâna unei singure persoane, chiar dacă este foarte competentă” a mai spus Năstase.

Citește mai multe din Politică
» Citește mai multe din Politică
TOP articole