Antena 3 CNN Externe Adrian Năstase, reacție sumbră după BREXIT

Adrian Năstase, reacție sumbră după BREXIT

2 minute de citit Publicat la 12:07 24 Iun 2016 Modificat la 12:07 24 Iun 2016

 Fostul premier Adrian Năstase consideră că de ieşirea Marii Britanii din UE vor fi afectaţi şi cei 300.000 de români aflaţi în această ţară, ''unii dintre ei folosiţi ca material pedagogic pentru cei care au argumentat Brexitul''.

"Brexit - doar dimensiune emoţională? Nu cred. Nu cred că a fost doar o dimensiune emoţională. Marea Britanie purta trei pălării (există o lungă tradiţie în domeniu): statutul de membru al Uniunii Europene, calitatea de partener special al Statelor Unite, dar şi cea de membru al Commonwealth-ului - o asociere de două miliarde de locuitori. Marea Britanie a preferat să se retragă dintr-o asociere unde leadershipul Germaniei, afluxul de migranţi, dar şi relaţia sinuoasă cu Rusia o deranjau şi să se replieze pe componenţa Commonwealth. Imigranţii din India, Bangladesh, etc. nu au deranjat, deranjează 'imigranţii' din Europa?", a scris, pe blogul personal, Adrian Năstase.

În opinia acestuia, vor fi afectaţi şi cei 300.000 de români aflaţi în Marea Britanie, unii dintre ei fiind folosiţi "ca material pedagogic pentru cei care au argumentat Brexitul".

"Va urma un efect de bulgăre de zăpadă - în Olanda, Turcia, Franţa. Vor fi urmări interne în Marea Britanie - relaţiile Angliei cu Scoţia, Ţara Galilor. Vor urma cereri de referendumuri în Europa cu posibile efecte teritoriale. Vor fi efecte economice şi valutare. Vor fi afectaţi, evident, şi cei 300.000 de români aflaţi în Marea Britanie. Unii dintre ei au fost folosiţi, ca material pedagogic, pentru cei care au argumentat Brexitul. Mulţi vor dori să-şi consolideze statutul legal acolo, alţii se vor reloca în ţările UE, alţii vor reveni acasă. Va fi pregătit Guvernul să-i primească?", a arătat Năstase.

Potrivit acestuia, problema valului de migranţi, aflaţi în Turcia sau în Germania, va deveni şi mai acută, Uniunea Europeană se restrânge teritorial, în loc de extindere apare un proces de întoarcere cu decenii în urmă.

"De la ambiţia de putere globală, UE va redeveni o putere regională, mai dependentă de umbrela de securitate americană şi sub presiunea unor compromisuri şi mai mari cu Rusia. Cine câştigă şi cine pierde? Eu nu cred că va câştiga cineva din Marea Britanie (devalorizarea monedei, incidenţa în ceea ce priveşte City-ul, sediile multinaţionalelor, comerţul, etc) sau din Uniunea Europeană (politici de dezvoltare, finanţare, politici de apărare, politica externă, etc). Nu cred însă nici că este 'începutul sfârşitului', dar este evident un semnal clar pentru o reformă structurală a Uniunii Europene. În mod categoric, visul unei Europe federale s-a sfârşit. Va fi oare înghiţit, din nou, continentul nostru într-o formulă de tipul 'Europei de la Vancouver la Vladivostock'?", a conchis fostul premier.

Sursă: Agerpres
Citește mai multe din Externe
» Citește mai multe din Externe
TOP articole