Fostul premier al României Adrian Năstase acuză invitarea în România de către Partidul Popular Maghiardin Transilvania a unuia dintre liderii Partidului Democrat European Catalan. Acesta a lansat o serie de afirmații pe tema unor asemănări între Transilvania și provincia secesionistă spaniolă.
"Mai important, să fim constienti că se incearcă răspândirea sindromului SIDA al secesiunii in toată Europa. România trebuie să fie foarte fermă in a nu-i lăsa pe „penalii” din Catalonia să zburde in România, cu complicitatea unor lideri politici maghiari. Iata ce se intamplă la Cluj, in timp ce unii lideri politici, sindicali, patronali, se hârjonesc la Bucuresti pe cine să plătească contributiile sociale", scrie fostul premier pe blog.
Acesta se referă la mesajul lansat de Marc Gafarot i Monjó, coordonatorul departamentului de politică externă al Partidului Democrat European Catalan, prezent miercuri, la Cluj, la invitația Partidului Popular Maghiar din Transilvania.
Acesta a explicat că, în opinia sa, în Transilvania, există o sesizabilă dorinţă către autonomie şi nu doar în rândurile populaţiei maghiare, ci şi a unora dintre români, care este posibil să nu împărtăşească modelul centralist de administrare a ţării.
"Cea mai mare bogăţie a Europei sunt societăţile multiculturale. În Spania nu trăiesc doar spanioli, mai sunt şi bascii, catalonii, galicienii. În ţară se vorbesc 4-5-6 limbi. (...) În România, în Transilvania, există o importantă comunitate de maghiari, au propria lor limbă, cultură. Dar cred că există o dorinţă, pe care o poţi simţi, către autonomie, în Transilvania, chiar dacă ea merge dincolo de limitele maghiarilor. Sunt români care trăiesc în Transilvania şi care au opinii diferite despre politica administraţiei interne a României, decât alţi români din alte părţi ale ţării", a declarat, miercuri, într-o conferinţă de presă la Cluj, Marc Gafarot i Monjó.
Acesta a amintit că în anii '90, în Europa, exista un entuziasm în ceea ce priveşte caracterul multicultural al regiunilor şi un respect pentru diversitate, dar, mai susţine politicianul catalan, lucrurile nu a continuat să se dezvolte în această direcţie şi Comitetul Regiunilor a rămas, în acest timp, un organ consultativ.
"În societăţile ca Transilvania, Catalonia, sau acele regiuni europene care li se aseamănă, există comunităţi care nu urmează direcţia principală a ţării", a spus Marc Gafarot i Monjó.
Năstase concluzionează: "E clar, dacă incendiul nu a reusit in Catalonia (sunt multe baze NATO acolo), poate reuseste in alta parte…"