”Guvernul Iohannis a decis să-si angajeze răspunderea in Parlament pe chestiunea alegerii primarilor in două tururi de scrutin. In timp, discutii in legătură cu acest subiect au avut loc, in mai multe rânduri, in functie de interesele concrete ale partidelor.
Pot fi aduse argumente si in favoarea alegerilor intr-un singur tur dar si in favoarea celor in două tururi.
Chestiunea de esentă este dacă, in alegeri, argumentul fundamental il reprezintă personalitatea, imaginea, calitătile celui care candidează – ceea ce se evidentiază in competitia intr-un singur tur sau va fi determinantă negocierea prin care candidatii iesiti din cursă isi vor negocia, vinde, tranzactiona voturile catre cei rămasi in cursă.
Evident că sunt subiectiv. Alegerile prezidentiale sunt un exemplu de cum functionează alegerile in două tururi. In 2004, după primul tur, as fi căstigat, de departe, alegerile. In turul doi, Băsescu a negociat voturile lui Vadim, supărat acesta că eu am refuzat să-l sprijin pentru a fi ales presedinte al Senatului.
Tranzactionismul este, asa cum a arătat in mai multe cărti ale sale academicianul Răzvan Theodorescu, o trasătură veche a poporului român.
Intrebarea este dacă vrem să continuăm pe acest drum.”, a scris Năstase pe blogul personal.