Medicul de la Spitalul Victor Babeș din Capitală a explicat faptul că trombozele apar și la persoanele care nu s-au imunizat, iar pentru moment nu există date precise cu privire la o posibilă legătură între aceste reacții și serul de la AstraZeneca.
”Lucrurile sunt destul de clare. Așa cum s-a văzut din datele prezentate în ultimul timp, e clar că aceste reacții adverse nu pot fi legate de vaccin. Mai mult decât atât, trombozele apar și în cazul persoanelor care nu s-au vaccinat. Dacă e să facem o comparație, nu există date care să arate că odată ce ne-am vaccinat riscul este evident mai mare”, a precizat medicul Adrian Marinescu.
”Încrederea va fi recăpătată treptat. Oricum, măsurile pe care le-au luat alte țări, de a suspenda vaccinarea, nu au însemnat altceva decât măsuri de precauție. S-a așteptat un punct de vedere oficial și a fost o analiză. Nu a spus nimeni că în momentul în care s-a oprit vaccinarea cu AstraZeneca, mă refer la acele loturi, lucrurile erau clare. Nu!
S-a mers pe ideea de a fi analizată situația și de a se vedea dacă există o relație de cauzalitate. În moemntul în care s-a demonstrat că nu există și că nu există motive de îngrijorare, lucrurile au revenit, ceea ce se vede și astăzi”, a mai precizat el, la Antena 3.
Vaccinul AstraZeneca, declarat sigur de Agenția Europeană a Medicamentului
În cursul zilei de joi, Agenția Europeană a Medicamentului a declarat vaccinul produs de AstraZeneca sigur. Totodată, EMA a precizat că beneficiile serului anti-COVID sunt mai numeroase, comparativ cu reacțiile adverse apărute.
Decizia a fost luată după ce Comitetul de evaluare a riscurilor privind produsele farmaceutice din cadrul EMA, PRAC, şi-a prezentat concluziile, în urma analizei de siguranţă a vaccinului produs de compania anglo-suedeză.