Invitat în emisiunea ”În fața națiunii”, cu Răzvan Dumitrescu, de la Antena 3 CNN, Adrian Câciu, Ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene, a anunțat când vor fi reîncărcate cardurile sociale dar și care sunt românii care vor beneficia de această măsură anul acesta.
Ministrul a afirmat faptul că, începând din acest an, plafonul de eligibilitate a fost crescut, extinzându-se astfel beneficiile programului la un număr mai mare de persoane aflate în nevoie.
Potrivit declarațiilor ministrului, cardurile sociale vor fi încărcate cu sumele corespunzătoare sprijinului financiar din două în două luni, pentru a asigura o intervenție rapidă și eficientă în sprijinul celor afectați din punct de vedere economic.
În 2024, datorită creșterii plafonului de eligibilitate, un număr mai mare de familii și persoane cu venituri reduse vor putea beneficia de sprijinul financiar acordat prin intermediul cardurilor sociale.
Potrivit ministrului, românii aflați în situații vulnerabile vor primi banii în a doua parte a lunii februarie.
”Am aprobat procedura, în a doua parte a lunii februarie începe încărcarea. Avem o cadență de șase tranșe pe an, deci 250 de lei o dată la două luni.
Prima încărcare va avea loc în a doua jumătate a lunii februarie”, a explicat ministrul.
”Plafonul pentru persoanele eligibile a crescut la 2000 de lei. De ce o facem în a doua jumătate a lunii februarie? Având o nouă eligibilitate crescând plafonul și indexarea pensiilor, să fie timp să se facă actualizarea sistemului de date.
Nu vreau să spun că se vor încărca în februarie, și începând cu data de 1 februarie să fiu întrebat de ce nu au fost deja încărcate .
Dar pot să spun că, în a doua jumătate a lunii februarie, cu siguranță vor fi încărcate cardurile”, a mai spus Adrian Câciu în exclusivitate la Antena 3 CNN.
Cine va primi bani pe cardurile sociale în 2024
Guvernul a decis ridicarea plafonului până la care vor fi acordate voucherele pentru o masă caldă. Așadar, toți românii care au un venit de 2000 de lei vor beneficia acum de cei 250 de lei, bani oferiți în 4 tranșe de Guvern.
”În principiu, 2,5 milioane de cetățeni din România vor beneficia de aceste de aceste carduri după prima perioadă de eligibilitate, pentru că practic veniturile nu se schimbă în cursul anului. Pe prima perioadă de la final de ianuarie, început de februarie, atunci va fi cifra concretă, dar undeva 2,5 milioane de persoane este estimarea noastră”, a mai explicat ministrul.
Ce ar trebui să facă românii care până acum nu se încadrau în plafon, însă acum devin beneficiari ai cardurilor de energie
”Absolut nimic. Această acordare a voucherelor sociale se face automat pe baza datelor pe care le are la dispoziție Ministerul Muncii”, a concluzionat Adrian Câciu.
Prima tranșă de bani, în februarie
Important de subliniat pentru toți beneficiarii este faptul că, ținând cont că sumele se acordă o dată la două luni, ultima tranșă de bani fiind virată în decembrie, calendarul pentru anul 2024 va fi următorul: februarie, aprilie, iunie, august, octombrie și decembrie.
Cu alte cuvinte, atât pensionarii cât și restul românilor aflați în situații vulnerabile, vor primi, în luna februarie, 250 de lei în plus.
Suma scade la jumătate începând de anul următor
Deși Guvernul a promis acordarea ajutorului până în 2027, valoarea acestuia va scădea la jumătate începând de la 1 ianuarie 2025. Mai exact, românii vor primi doar 125 de lei.
Cine beneficiază
Aceste ajutoare sunt acordate o dată la 2 luni persoanelor cu venituri mici, conform listelor de beneficiari eligibili centralizate de Ministerul Muncii și Solidarității Sociale.
Beneficiază de aceste ajutoare sociale pentru alimente și mese calde în valoare de 250, acordate la fiecare două luni, reglementate de OUG nr. 63/2022, următoarele categorii de persoane:
- pensionarii sistemului public de pensii, pensionarii aflați în evidența caselor de pensii sectoriale și beneficiarii de drepturi acordate în baza legilor cu caracter special, plătite de casele teritoriale de pensii/casele de pensii sectoriale, ale căror venituri lunare realizate sunt mai mici sau egale cu 1.500 lei, pentru tranșele din anul 2022, respectiv mai mici sau egale cu 1.700 lei pentru tranșele din anul 2023;
- persoanele – copii și adulți – încadrate în grad de handicap grav, accentuat sau mediu, ale căror venituri lunare proprii realizate sunt mai mici sau egale cu 1.500 lei pentru tranșele din anul 2022, respectiv mai mici sau egale cu 1.700 lei pentru tranșele din anul 2023;
- familiile cu cel puțin 2 copii în întreținere ale căror venituri lunare realizate pe membru de familie sunt mai mici sau egale cu 600 lei pentru tranșele din anul 2022, respectiv mai mici sau egale cu 675 lei pentru tranșele din anul 2023;
- familiile monoparentale ale căror venituri lunare realizate pe membru de familie sunt mai mici sau egale cu 600 lei pentru tranșele din anul 2022, respectiv mai mici sau egale cu 675 lei pentru tranșele din anul 2023;
- familiile și persoanele singure care au stabilit dreptul la ajutorul social;
- persoanele fără adăpost, așa cum acestea sunt reglementate potrivit prevederilor legale în vigoare.
Material susţinut de PSD