Antena 3 CNN Emisiuni Decisiv Adrian Bența, consultant fiscal, despre posibile riscuri la negocierile legate de preţurile alimentelor: "Se poate întămpla dacă statul intervine în economie"

Adrian Bența, consultant fiscal, despre posibile riscuri la negocierile legate de preţurile alimentelor: "Se poate întămpla dacă statul intervine în economie"

Claudia Popovici
2 minute de citit Publicat la 18:00 20 Iun 2023 Modificat la 18:03 20 Iun 2023
Adrian Bența, consultant fiscal, despre posibile riscuri la negocierile legate de preţurile alimentelor: "Se poate întămpla dacă statul intervine în economie" Adrian Bența, consultant fiscal, despre posibilele riscuri la negocierile legate de preţurile alimentelor: "Se poate întămpla dacă statul intervine în economie" Sursa foto: Pixabay

Premierul Marcel Ciolacu a negociat cu reprezentanții marilor lanțuri de magazine și cei ai producătorilor pentru reducerea adaosurilor comerciale pe tot lanțul de magazine.

De asemenea, vor fi vizate alimentele de bază, mai exact carne, lapte, ouă, legume și fructe. Pentru aceste produse ar urma să existe o plafonare a adaosurilor comerciale, care să fie în vigoare pe o perioadă de șase luni. 

Marcel Ciolacu spunea că se justifică această măsură din cauza inflației ridicate. Avem în prezent o inflație de peste 10% și am văzut creșteri semnificative.

De exemplu, zahărul s-a scumpit cu aproximativ 60% margarina şi untul cu aproximativ 30% iar la cartofi vedem și aici o scumpire de peste 25%.

Această măsură nu este o noutate, ea a mai fost discutată și anul trecut, în luna februarie, însă la acea vreme, liderii coaliției de guvernare au bătut în retragere și spuneau că măsura ar putea să facă ca anumite alimente să dispară de pe rafturi.

Citeşte şi: Laptele, carnea, uleiul şi fructele s-ar putea ieftini. Guvernul vrea reducerea TVA la alimentele de bază

De ceealaltă parte ministrul Economiei, Radu Oprea, a explicat cât de mari sunt adaosurile comerciale. Practic, uneori plătim prețuri aproape duble din cauza acestora.

"Un produs care este fabricat cu 10 lei, ajunge la raft cu 22 lei sau poate ajunge la raftul 22 lei. Câteodată este și mai mult, pentru că avem prețul de cost, avem adaosul comercial care poate să fie 20% avem taxele impuse de către retailer care merg până la 40% haide să presupunem că mai adăugăm 2,5 lei, avem adaosul comercial al retailer-ului. Toate duc la acest preț de 22 lei.  Dacă nu mai intră în prețul cu care producătorul vinde către magazin, aceste taxe vom avea o reducere de preț substanțial. Așa cum a promis Cabinetul Ciolacu și premierul Marcel Ciolacu va fi discutată oricare măsură cu mediul de afaceri", a spus la Antena 3 CNN, ministrul Economiei Radu Oprea.

Citeşte şi: Ce s-a decis la Guvern legat de preţul alimentelor de bază din supermarketuri | Anunţul Asociației Marilor Rețele Comerciale din România (AMRCR)

Întrebat despre acest demers consultantul fiscal, Adrian Bența a spus:

"La modul social, este o măsură care se dorește a fi bună, cel puțin păstrarea actualelor prețuri, pentru că în continuare inflația va exista, chiar dacă va fi mai mică. Deci măcar păstrarea actualelor prețuri să nu mai crească. 

Din punctul de vedere însă al regimului economic, nu poți să impui în acest moment unui operator economic cu cât să-și vândă marfa, din considerentul că este o economie de piață. Iar dacă statul intervine în economie, vedem ce s-a întâmplat în Ungaria.

O plafonare a prețurilor reprezintă la fel o reducere a adaosului comercial, în sensul că s-a pus un preț maxim. În momentul în care un anumit distribuitor sau un anumit comerciant nu reușește să atingă o rată de profit pe care și-a propus-o el sau pe care i-au cerut acționarii să o aibă, atunci cu siguranță va retrage la de la raft acele produse.

Însă ceea ce vreau să urmăresc și ceea ce mi se pare foarte, hai să spunem cu potențial, este faptul că se negociază cu distribuitorii, cu marile lanțuri comerciale, unde știm că acolo se cam formează prețuri, unde știm că acolo sunt marile rate de profit", a spus consultantul fiscal Adrian Bența la Antena 3 CNN. 

Citește mai multe din Decisiv
» Citește mai multe din Decisiv
TOP articole