Antena 3 CNN Actualitate Inedit Administrația Putin „a încercat să fraudeze” votul pentru mascota de la grădina zoologică, după ce rivalii săi politici au susținut urangutan

Administrația Putin „a încercat să fraudeze” votul pentru mascota de la grădina zoologică, după ce rivalii săi politici au susținut urangutan

Într-o serie de evenimente bizare, administrația lui Putin a încercat să fraudeze votul pentru o mascota de la grădina zoologică, după ce aliații oponentului său Navalnîi l-au susținut pe urangutanul Batu pe primul loc.

de Alexandra Ionescu    |   

Grădina Zoologică din Novosibirsk, al treilea oraș ca mărime din Rusia, a anunțat un vot public pentru a-și alege mascota după ce zona a fost numită „Capitala de Anul Nou” a țării în acest an.

În sondaj, orașului i sa oferit să aleagă între pisica Aisha, urangutanul Batu, tigrul Max Amur, leopardul de zăpadă Sayan și puiul de urs polar Shilka.

Dar ceea ce a început ca un vot nevinovat, s-a transformat rapid într-o bătălie politică în care s-a implicat chiar și Kremlinul.

Serghei Boyko, fostul coordonator al lui Alexei Navalnîi, și-a oferit susținerea lui lui Batu, urangutanul rezident care urmează să fie ales pentru această funcție.

Într-o transmisie pe YouTube de luna trecută, el a spus: „Pe fundalul a tot ce se întâmplă în Novosibirsk, cred că urangutanul este cea mai bună opțiune. Prin urmare, vă îndemn să susțineți urangutanul.”

Buletinul de vot a strâns rapid din ce în ce mai mult sprijin pe măsură ce un număr de susținători Navalnîi online, precum și alți jurnaliști și bloggeri s-au adunat în spatele lui. 

Bloggerul popular Ilya Varlamov a numit chiar maimuța portocalie „candidatul poporului”.

Cu toate acestea, pe măsură ce popularitatea lui Batu a crescut vertiginos, presa locală Tayga.info susține că administrația lui Putin a fost interesată de vot.

Ei raportează că Kremlinul și Putin doreau ca urangutanul să piardă și au susținut că reprezentantul siberian al lui Putin a trimis o solicitare urgentă la biroul primăriei din Novosibirsk pentru a încerca să-l oprească pe Batu.

După aceasta, Shilka, ursulețul  polar, a ajuns în frunte, apoi Sayan, leopardul de zăpadă, a primit brusc 25.000 de voturi în doar patru ore, în ciuda faptului că site-ul web de sondaje a primit doar 1.851 de vizitatori unici.

Artistul local Artyom Loskutov, care are demonstrații politice documentate de mult timp în Rusia, a spus: „Urangutanul a câștigat în mod clar. Aparent, autoritățile nu au putut să se împace cu această victorie. De ce... ei bine, se poate doar specula.”

În cele din urmă, grădina zoologică a decis să anuleze votul cu o zi înainte de închiderea acestuia, spunând că va alege însăși mascota.

La momentul în care votul a fost oprit, Batu avea 39,4% din voturi, ceea ce înseamnă că urangutanul a câștigat votul, dar nu se știe dacă va fi selectat.

Scriind pe site-ul său, grădina zoologică a spus: „Am sperat într-un interes sincer și o atitudine pozitivă față de ideea noastră.

„Din păcate, astăzi vedem că animalele noastre au devenit participante la o farsă pe care au organizat-o oamenii.

Sondajul este pentru a alege un simbol al festivității Novosibirsk - o serie de bloggeri, deputați, jurnalişti (inclusiv cei care nu au nimic de-a face cu orașul nostru) au cerut audienței să dea votul unei culori politice.  Natura negativă a ceea ce se întâmplă spre final este dincolo de orice îndoială”.

TOP articole pe Antena 3 CNN:
Parteneri
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile
Un bărbat a murit, după ce s-a înfipt cu mașina în parapet