Antena 3 CNN Externe Forțele speciale israeliene au intrat în Liban, înaintea unui atac terestru. Iranul spune că nu va trimite trupe în sprijinul Hezbollah

Forțele speciale israeliene au intrat în Liban, înaintea unui atac terestru. Iranul spune că nu va trimite trupe în sprijinul Hezbollah

de Adrian Iclozan    |   

Naim Qassem, adjunctul șefului Hezbollah, a anunțat că gruparea militantă va continua acțiunile împotriva Israelului și că luptătorii săi sunt pregătiți în fața unei eventuale ofensive terestre lansate de statul evreu, notează Sky News.

Este primul discurs al numărului 2 în ierarhia grupării pro-iraniene, după uciderea, săptămâna trecută, a liderului Hassan Nasrallah, într-un bombardament israelian masiv asupra unui cartier sudic al Beirutului.

„Nu vom ceda niciun centimetru de la poziția noastră de a sprijini Gaza și Palestina și de a apăra Libanul și poporul său”, a afirmat Qassem, citat, luni, de presa internațională.

Update 15:25 Liderul Hamas în Liban, eliminat de Israel, a lucrat la o agenție ONU

Fateh El Sharif, un bărbat identificat de Israel drept liderul grupării Hamas în Liban, a lucrat la o agenție a Organizației Națiunilor Unite, notează Sky News.

El Sharif a fost ucis într-un atac israelian în Liban, conform unui anunță făcut, luni, de armata israeliană.

Agenția ONU pentru ajutorarea refugiaților palestinieni din Orientul Apropiat (UNWRA) a confirmat că acest individ a fost angajatul său. 

„Fateh El Sharif a fost un angajat al UNRWA care a fost plasat în concediu administrativ fără plată în luna martie, fiind supus unei investigații în urma acuzațiilor cu privire la activitățile sale politice”, a precizat agenția.

El Sharif „a condus eforturile de consolidare a forțelor organizației teroriste Hamas în Liban și a acționat pentru a promova interesele Hamas în Liban, atât din punct de vedere politic, cât și militar”, au afirmat Forțele de apărare ale Israelului.

Anul trecut, guvernul israelian a acuzat mai mult de o duzină de angajați ai UNWRA din Gaza de implicare în atrocitățile din 7 octombrie 2023.

Această acuzație a determinat o serie de țări, inclusiv Marea Britanie, guvernată de conservatori la momentul respectiv, să suspende finanțarea agenției.

În luna iulie a acestui an, noul guvern laburist a reluat plățile.

În urma acuzațiilor Israelului, UNRWA a concediat 10 angajați, în timp ce Biroul de Supraveghere Internă al ONU a lansat o investigație.

Update 15:10 Premierul Libanului spune că e gata să aplice rezoluția ONU care îndepărtează Hezbollah din zona graniței cu Israelul

Guvernul libanez anunță că este pregătit să pună "pe deplin" în aplicare o rezoluție a ONU menită să pună capăt prezenței armate a Hezbollah la sud de râul Litani.

Un anunț în acest sens a fost făcut de Najib Mikati, premierul libanez interimar.

Rezoluția 1701 a Consiliului de Securitate al ONU interzice Hezbollah să mențină o prezență militară la sud de Litani, însă gruparea teroristă a încălcat flagrant această rezoluție.

Râul în cauză se află la aproximativ 30 km de frontiera de sud a Libanului cu Israelul.

Declarația prim-ministrului libanez vine în contextul în care se înmulțesc semnele ce anticipează o intervenție terestră israeliană în Liban.

Ministrul Apărării, Yoav Gallant, a dat de înțeles că armata țării sale se pregătește să lanseze o ofensivă la sol pentru a elimina gruparea Hezbollah din zona de frontieră și a permite celor 60.000 de israelieni strămutați din zonele nordice să se întoarcă la casele lor.

Update 14:30 Iranul spune că nu va desfășura luptători în Liban şi în Fâşia Gaza

Un oficial de la Teheran susține că Iranul nu va trimite forțe în Liban și Gaza, în sprijinul Hezbollah și Hamas, relatează presa internațională.

Precizarea vine în condiţiile în care Israelul și-a intensificat loviturile aeriene împotriva grupărilor pe care Teheranul le sprijină în regiune.

"Guvernele Libanului şi Palestinei au capacitatea de a face faţă agresiunii regimului sionist şi nu este nevoie să fie desfăşurate forţe auxiliare sau voluntare iraniene", a declarat purtătorul de cuvânt al diplomaţiei iraniene, Nasser Kanani.

"Nu am primit nicio cerere (în acest sens) şi ştim că nu au nevoie de ajutor din partea forţelor noastre expediţionare", a adăugat el.

Forțele statului evreu au lansat numeroase lovituri aeriene în ultimele zile împotriva grupărilor aliate şi susţinute de Iran - mişcarea şiită Hezbollah din Liban şi rebelii houthi din Yemen.

Liderul Hezbollah, Hassan Nasrallah, a fost ucis vineri într-o lovitură israeliană la periferia de sud a Beirutului.

În lovitura aeriană de vineri împotriva lui Nasrallah a fost ucis şi generalul de brigadă Abbas Nilforoushan, comandant adjunct al Gardienilor Revoluţiei, armata ideologică a Iranului.

Update 14:20 Forțele speciale israeliene au intrat în Liban

Forțele speciale israeliene desfășoară operațiuni de culegere de informații în interiorul Libanului, înaintea unui potențial atac terestru, scrie presa internațională.

Un oficial israelian a declarat pentru NBC News că au fost lansate operațiuni cu forțe restrânse în sudul Libanului, pentru a "sonda" pozițiile Hezbollah.

La rândul său, ministrul israelian al Apărării a indicat o posibilă operațiune terestră împotriva Hezbollah în Liban, conform relatărilor din presa israeliană.

Yoav Gallant s-a adresat forțelor de blindate poziționate în apropierea graniței libaneze și le-a spus militarilor că ar putea intra în luptă cu Hezbollah.

„Eliminarea lui (Hassan) Nasrallah este un pas important, dar nu este sfârșitul (luptei). Pentru ca locuitorii din nord să se întoarcă în siguranță la casele lor, ne vom activa toate capacitățile - inclusiv pe voi”, a spus ministrul israelian.

Update 13:20 Miniștrii UE discută criza din Orientul Mijlociu

Miniștrii de externe ai statelor membre UE discută luni după-amiază în cadrul unei reuniuni de urgență cu privire la situația din Liban, a declarat un purtător de cuvânt al serviciului diplomatic al Uniunii Europene.

Șeful diplomației europene, Josep Borrell, i-a convocat pe miniștri pentru o reuniune prin videoconferință la ora 17:00 (18:00 în România) pentru a "discuta răspunsul UE la escaladarea în curs din Liban", a precizat acest oficial.

Cele 27 de state UE rămân foarte divizate cu privire la atitudinea care trebuie adoptată față de atacurile israeliene din Fâșia Gaza şi Liban, notează AFP.

Josep Borrell a deplâns vineri seara la ONU că "nimeni", nici măcar Statele Unite, nu-l poate "opri" pe premierul israelian Benjamin Netanyahu în războaiele sale împotriva Hamas în Fâșia Gaza şi împotriva grupării Hezbollah în Liban.

Armata israeliană a lansat, luni, un atac aerian care a vizat centrul capitalei libaneze Beirut. Este primul astfel de atac de la izbucnirea ostilităților dintre Israel şi Hezbollah în urmă cu un an. Trei membri ai unui grup armat palestinian au fost uciși în bombardamentul de luni.

Potrivit autorităților de la Beirut, peste 1.000 de persoane au fost ucise în Liban, de la începutul escaladării militare dintre Israel şi Hezbollah la mijlocul lunii septembrie. 

Știrea inițială

Adjunctul liderului Hezbollah a spus că luptătorii săi sunt pregătiți în cazul în care Israelul lansează o invazie terestră în Liban.

„Știm că bătălia este lungă (...) iar (...) forțele de rezistență sunt pregătite pentru întâlnirea terestră”, a spus el.

Qassem a acuzat, pe de altă parte, Statele Unite că acordă „un sprijin fără limite” Israelul în „comiterea de masacre”. 

Un nou lider Hezbollah, numit „cât mai curând posibil”, a promis numărul 2 în cadrul grupării

„Am făcut demersurile necesare pentru a găsi alternative și vom alege un secretar general (...) cât mai curând posibil, în conformitate cu mecanismul aprobat”, a insistat el. 

Hashem Safieddine, vărul lui Hassan Nasrallah, se numără printre favoriții la preluarea funcției.

Fratele lui Safieddine este reprezentantul Hezbollah în Iran, iar fiul său este căsătorit cu fiica lui Qassem Soleimani, generalul iranian ucis într-un atac cu dronă efectuat de SUA în 2020 la Bagdad, în timpul președinției lui Donald Trump.

TOP articole
Parteneri
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile