"Vedem decizii din ce în ce mai multe în ceea ce privește o restricționare a călătoriilor. Avem o comunicare făcută de Comisia Europeană la începutul săptămânii pentru descurajarea călătoriilor ne-esențiale la nivelul UE", a precizat comisarul european.
"Încercăm să salvăm să nu fie închise frontierele în interiorul pieței comune pentru că asta ar crea într-adevăr probleme foarte mari.
Testarea rămâne o soluție de bază în lupta cu pandemia și pentru a facilita sau acceptă călătoriile trans-frontaliere.
Vaccinarea și certificatul de vaccinare nu este privit în momentul de față că un instrument care să faciliteze călătoriile. Pentru că nu este clar dacă o persoană vaccinată poate fi sau nu purtătoare a virusului. Plus că nu există încă un număr semnificativ de persoane vaccinate la nivelul UE și nu se dorește crearea unei discriminări pentru cei care ar vrea să se miște dintr-un loc în altul.
Ne luptăm în fiecare zi să păstrăm coridoarele verzi pentru că există Guverne care iau mai puțîn în considerare necesitățile transportatorilor.
Avem argumente să menținem cerință de a nu se introduce măsuri suplimentare de verificare a transporturilor." a mai explicat Alina Vălean la Antena 3.
Bani pentru România prin mecanismul de redresare
"Cum spunem noi, sunt bani de reconstrucție. Dar reconstrucție în mai bine, mai bună.
Nu am văzut formă finală a planului Romaniei. Sper că transporturile să fie reflectate pe măsură așteptărilor publicului din România. E un desiderat vechi al cetățenilor și în același timp o mare dezamăgire - infrastructură rutieră, de transporturi.
Avem nevoie de ea și din punct de vedere economic pentru dezvoltarea viitoare. Deci eu sper că ce am auzit eu inițial, cele 9 miliarde pentru transporturi, să fie menținute în formă finală a planului.
Fondurile de redresare și reziliența reprezintă doar unul din posibilele bugete pe care România o să le acceseze pentru lucrări în infrastructură. E bugetul multianual, facilitatea de conectare europeană, fondurile de ceoziune, fondurile regionale.
Important e că cei de acasă să își facă un plan bun astfel încât fiecare dintre proiecte, atât de multe și necesare în România, să-și găsească cea mai bună metodă de finanțare."
Ce conține strategia pentru mobilitate
"Am lansat anul trecut în decembrie strategia pentru o mobilitate inteligență, sustenabilă și reziliența. Este o viziune, un plan - încotro trebuie să ne îndreptăm cu toate modurile de transport. Să devenim un continent neutru din pucnt de veder al emisiilor de carbon.
Pentru transporturi asta înseamnă reducerea cu 90% a emisiilor de carbon. Este enorm. Fiecare mod de transport trebuie să contribuie în felul lui.
Dacă ne uităm la aviație, putem miza pe combustibili alternativi, mai puțini poluanți, pe eficientizarea traficului aerian.
Dacă ne uităm la calea ferată, mizăm enorm pe ea. Este anul european al cailor ferate. Vrem să vedem mai multe linii de tren rapide, care să lege capitalele europene. Mai multă marfă cărată cu trenul sau fluvial.
Mizăm pe multi-modalitate, pe transport combinat, pe digitalizare."