Antena 3 CNN Emisiuni Sinteza zilei Adina Anghelescu, detalii din operaţiunea de sustragere de informaţii secrete din România pentru ruşi

Adina Anghelescu, detalii din operaţiunea de sustragere de informaţii secrete din România pentru ruşi

Redacția Antena 3 CNN
3 minute de citit Publicat la 21:49 03 Oct 2022 Modificat la 22:03 03 Oct 2022

Procurorii DIICOT au confirmat că au suspiciuni privind "transferul neautorizat de date informatice și divulgare a informaţiilor secrete de serviciu sau nepublice", după o serie de percheziții la compania românească NIS Petrol, controlată de gigantul Gazprom.

Întrebată ce au scos rușii din România şi care este, de fapt, speța în momentul acesta Adina Anghelescu, jurnalist de investigații, a spus: 

"Într-adevăr, în plină criză globală a energiei, fix în România, la granița cu războiul ruso-ucrainian, avem un caz bombă de spionaj. Mai precis scurgerile de informații neautorizate legate de zăcămintele de țiței din vestul țării.

Pe ce secrete ale României au pus mâna rușii. Legătura Gazprom în România

Acum ai anunțat deja despre aceste percheziții. Postul nostru Antena 3 CNN a spus că a fost vorba despre 9 locații.

Acum, 2 angajați ai NIS Petrol din București vor fi audiați de procurorii DIICOT în Timișoara, pentru că de acest caz se ocupă procurorii DIICOT din Timișoara prin sistem de videoconferință, ei fiind la București.

Percheziții de amploare la subsidiara Gazprom din România

Pentru că au fost făcute percheziții la acești 2 angajați, astăzi, la sediul companiei, dar și la locuințele lor.  

De asemenea, ce pot să vă mai spun este că la sediul DIICOT Timișoara sunt audiați la această oră, din informațiile mele, mai mulți martori și vor fi chemați mai mulți martori, ingineri și geologi, care sunt din Republica Moldova, deci cetățeni moldoveni.

Apoi, potrivit surselor din rândul anchetatorilor la București, perchezițiile care au fost făcute îi priveau pe acești 2 angajați.

NIS Petrol în Timişoara, companie sub "umbrela" gigantului rusesc Gazprom

Unul era responsabili cu securitatea sistemului IT pe România, la NIS Petrol Gazprom, și la un inginer specializat în calculatoare.

La Timișoara perchezițiile au vizat biroul șefului securității IT, al filialei NIS Petrol și al unui coleg al acestuia din același departament și, de asemenea, polițiștii și jandarmii, plus procurorul au fost și la locuințele lor.

Eu cred că indiciile respective sunt extrem de temeinice și prețioase, de asemenea, pentru că însuși Serviciul de Informații Externe și apoi și SRI-ul s-au implicat în acest caz și din informațiile pe care le am eu, primele indicii au venit la parchet din partea acestor două servicii secrete.

Operațiunea de sustragere de informaţii secrete din România pentru ruşi

Drept urmare, avem un caz de spionaj, pentru că e vorba de prospecțiuni ce vizează zăcămintele noi din vestul țării, care trebuiau să fie transmise obligatoriu statului român, adică Agenţia Naţională pentru Resurse Minerale (ANRM)

Și aceste prospecțiuni sau hărți, mai bine zis, care se fac în legătură cu zăcămintele de pe teritoriul României au caracter strict secret sau strict secret, de importanță deosebită.

Culmea, statul român nu a știut absolut nimic despre aceste zăcăminte,  deși era primul care trebuia să afle lucrul acesta, pentru că aceste zăcăminte, prospecțiunile lor făcute de către NIS petrol, Gazprom erau pe teritoriul României.

Deci primii care ar fi trebuit să știe erau ANRM-ul, ori ei nu știau până la ora actuală de aceste prospecțiuni", a explicat jurnalistul de investigații Adina Anghelescu, în emisiunea Sinteza Zilei de la Antena 3 CNN.

 

"Urmare a interesului manifestat de către reprezentanții mass-media, Biroul de Informare și Relații Publice din cadrul Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism este împuternicit să aducă la cunoștința opiniei publice următoarele:

La data de 03.10.2022, procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism – Serviciul Teritorial Timișoara împreună cu D.C.C.O. și B.C.C.O. Timișoara au efectuat 9 percheziții domiciliare pe raza municipiilor București și Timișoara, parte din acestea la sediul și punctele de lucru ale unei companii multinațională, într-o cauză ce având obiect comiterea infracțiunilor de divulgarea informațiilor secrete de serviciu sau nepublice și transfer neautorizat de date informatice.

În urma perchezițiilor au fost ridicate mai multe documente și medii de stocare a datelor, 8 persoane fiind conduse, în vederea audierii, la Direcția de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism.

Cu privire la 4 dintre persoanele conduse la audieri (cetățeni străini și români), procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism – Serviciul Teritorial Timișoara au formulat acuzații sub aspectul comiterii infracțiunilor de divulgarea informațiilor secrete de serviciu sau nepublice și transfer neautorizat de date informatice reținându-se că, în calitate angajați ai unei filiale a unei companii multinaționale (având responsabilități de natură managerială sau de altă natură în cadrul firmei ori, dimpotrivă, neavând autorizarea necesară desfășurării anumitor operațiuni în cadrul acestei firme), au eludat normele metodologice pentru aplicarea Legii petrolului, respectiv procedurile impuse de către Agenția Națională pentru Resurse Minerale și au transmis date nedestinate publicității privind fondul de resurse (rezerve minerale) din România către firma din același consorțiu din Serbia.

Cercetările sunt continuate de Direcția de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism – Serviciul Teritorial Timișoara.
Facem precizarea că pe parcursul întregului proces penal, persoanele cercetate beneficiază de drepturile și garanțiile procesuale prevăzute de Codul de procedură penală, precum și de prezumția de nevinovăție", se arată în comunicatul emis de DIICOT. 

Citește mai multe din Sinteza zilei
» Citește mai multe din Sinteza zilei
TOP articole