Antena 3 CNN Actualitate Adina Anghelescu, informaţii exclusive despre dosarul ''Vlad Voiculescu'', clasat în mod dubios

Adina Anghelescu, informaţii exclusive despre dosarul ''Vlad Voiculescu'', clasat în mod dubios

Georgiana Adam
3 minute de citit Publicat la 00:48 08 Ian 2021 Modificat la 00:48 08 Ian 2021

Vlad Voiculescu, fost ministru al Sănătăţii în Guvernul Cioloş şi actual ministru tot al Sănătăţii în Guvernul Cîţu, a fost audiat şi anchetat în secret de DIICOT pentru dispariţia unor documente secrete de stat, clasificate strict secret şi secret de serviciu de la Ministerul Sănătăţii.

Dosarul lui Vlad Voiculescu a fost clasat în decembrie 2019

Dosarul a fost clasat în decembrie 2019, iar Vlad Voiculescu a scăpat de acuzaţiile de divulgare a informaţiilor secrete de stat şi neglijenţă în păstrarea informaţiilor clasificate. Vlad Voiculescu consideră că dosarul reprezintă o răzbunare a fostului ministru, Florian Bodog şi a secretarului general al Ministerului Sănătăţii, Florin Gabriel Puşcău, pe care l-a schimbat din funcţie.

În replică, fostul ministru PSD, Florian Bodog susţine că, de fapt l-a salvat pe Vlad Voiculescu, căruia i-a cerut să predea un document clasificat cu care plecase acasă. 

Cert este că, gestionarea documentelor secrete de stat la nivelul Ministerului Sănătăţii reprezintă o gravă vulnerabilitate la adresa securităţii statului român. Vlad Voiculescu a fost numit ministru al Sănătăţii în Guvernul condus de Dacian Cioloş în data de 20 mai 2016 şi a rezistat pe funcţie până pe 4 ianuarie 2017.

După aproximativ două luni şi jumătate de la predarea mandatului, mai exact pe 17 martie 2017, Ministerul Sănătăţii a sesizat Parchetul General cu privire la dispariţia mai multor documente clasificate, deţinute de Vlad Voiculescu.

Astfel, compartimentul documente clasificate, a raportat lipsa a patru documente clasificate din categoria secretelor de stat, având nivelul strict secret, a unui mediu de stocare tip CD nivel secret şi a 15 documente clasificate secret de serviciu. 

Parchetul General a trimis plângere la Direcţia de Investigare a Infracţiunilor de Criminalistică Organizată şi Terorism.

Ancheta şi audierile s-au desfăşurat în cel mai mare secret

La presiunea presei, DIICOT a transmis că urmărirea penaă în cauză, a început pe 7 aprilie 2017 pentru infracţiunile de divulgare a informaţiilor secrete de stat şi a infracţiunii de neglijenţă în păstrare a informaţiilor.

Dosarul a fost clasat în data de 4 decembrie 2019

În timpul investigaţiei au fost recuperate trei din cele patru documente clasificate strict secret, dar şi două documente secret de serviciu, un document strict secret emis de SRI a fost regăsit printre documentele predate de Vlad Voiculescu, în data de 5 ianuarie 2017. După doi ani de la declanşarea primelor cercetări, pe 10 mai 2019, procurorul de caz a dispus urmărirea penală a lui Vlad Voiculescu, în calitate de suspect pentru aceleaşi infracţiuni.

Conform Codului Penal, cele două infracţiuni prevăd închisoarea de la trei luni la doi ani, respectiv un an sau amendă, dar, dosarul a fost clasat în data de 4 decembrie 2019. 

Adina Anghelescu, despre ce conţine clasarea dosarului

''Această clasare are 21 de pagini şi trebuie să spunem de la bun început,  că aceste 21 de pagini, sau mai bine zis cuprinsul lor este extrem de important, pentru că devoalează chestiuni de o gravitate foarte mare şi devulnerabilizare totală a ceea ce înseamnă informaţii clasificate în Ministerul Sănătăţii, câtă vreme domnul Vlad Voiculescu a fost acolo.

''Domnul Vlad Voiculescu a avut mai mare dreptate decât martorii care au fost audiaţi''

Nu pe mine ar trebui să mă intereseze că s-a dar această clasare după doi ani, în care Vlad Voiculescu a fost făcut suspect şi atunci îmi pun întrebarea, de ce a fost pus sub învinuire, dacă nu avea nişte minime indicii, că a săvârşit cel puţin, neglijenţă în serviciu. Procurorul a ajuns la concluzia că, pe parcurs, domnul Vlad Voiculescu, care a dat declaraţii, s-a apărat cum a ştiut el mai bine, a avut mai mare dreptate decât martorii care au fost audiaţi, martori care au fost de la şeful compartimentului Documente Secrete, funcţionarul de securitate, secretarul general, directoare de cabinet, toţi prin cei care trecea acest flux de documente clasificate, indiferent de nivelul lor de secretizare. 

În esenţă, domnul Vlad Voiculescu a făcut ce au vrut muşchii săi cu documentele clasificate, adică, după cum se observă, este vorba şi despre documente emise de SRI, pe care el le-a luat, dar nu au mai ajuns şi înapoi. Ori, în momentul în care ai nişte documente clasificate care vin la tine, automat, tu trebuie să le predai înapoi. Domnul ministru cred că ştie foarte bine lucrul acesta. Se face proces verbal de restituire (...)

Domnul Voiculescu, practic ne-a demonstrat, că mai mult decât că a mai luat şi pe acasă documente, procurorul din ceea ce a analizat în timpul anchetei, nu am văzut să stabilească foarte clar cum a valorificat domnul Vlad Voiculescu documentele pe care le-a luat, a mai şi distrus nişte ciorne'', a spus jurnalistul Adina Anghelescu, în exclusivitate în cadrul emisiunii ''Subiectiv'' de joi seara.

De asemenea, Adina Anghelescu a prezentat şi cele cinci întrebări pe care le are după clasarea de către DIICOT a dosarului lui Vlad Voiculescu.

Citește mai multe din Actualitate
» Citește mai multe din Actualitate
TOP articole