Antena 3 CNN Actualitate Adina Anghelescu, detalii exclusive despre atacatorii de TIR români care au pus pe jar Poliția franceză. Interviu cu unul dintre ofițerii implicați în anchetă

Adina Anghelescu, detalii exclusive despre atacatorii de TIR români care au pus pe jar Poliția franceză. Interviu cu unul dintre ofițerii implicați în anchetă

Gabriel Dano
2 minute de citit Publicat la 20:46 22 Feb 2021 Modificat la 20:46 22 Feb 2021

Un astfel de film ar putea fi încropit din amănuntele de senzație ale unei anchete internaționale de actualitate, realizată de autoritățile române și cele din Franța, pentru prinderea hoților zburători. Dar cum așa, zburători?

Ei bine, încă din 2012, mai multe persoane din Olt, Prahova și București au patentat un mod de a fura din TIR-uri întâlnit doar în filme cu mari cascadori ai șoselelor. Pe scurt: TIR-uri încărcate cu marfă erau urmărite, frânate intenționat de o mașină a hoților care rula în fața autotrenului, iar din alta aflată în spatele mașinii cu marfă, infractorii bine antrenați zburau practic pe TIR, desfăceau portierele și începeau să arunce marfa care era preluată imediat în dube speciale. Marfa era plasată la vânzare prin alți membri ai filierei.

Capii zburătorilor sunt din România. Procedura jafurilor, tot made in Romania

Zburătorilor le-a mers bine până când DIICOT, împreună cu echipele operative ale Direcției de Investigații Criminale, au reușit să-i prindă. Din 2012 până acum, hoții și-au executat pedepsele într-un prim dosar, apoi, după ce au ieșit, s-au apucat din nou de această formidabilă "acrobație".

În 2018, la DIICOT a fost deschis un amplu dosar, în care sunt inculpați la această oră 40 de zburători, parte din ei cunoscuți deja, care au acționat pe teritoriul a patru state europene: Franța, Finlanda, Suedia și Olanda. În 9 martie 2020, au fost reținuți 25 dintre suspecți. Ulterior, instanța le-a dat doar control judiciar. Zburătorii au făcut furori mai ales în Franța. TIR-uri pline cu cosmetice și aparatură electronică au fost jefuite la drumul mare, din mers, iar marfa a fost valorificată prin toată Europa. Prejudiciul estimat de francezi este de 3,5 milioane de euro.

"În 2019, DIICOT, structura centrală, a fost sesizată de către autoritățile franceze cu un ordin european de anchetă coordonat de către Tribunalul judiciar din Paris cu privire la o grupare de infractori români, originali în special din Municipiul București și județele Ilfov, Prahova, Olt, Teleorman, care erau specializați în comiterea de furturi din TIR-uri aflate în mers în principal pe autostrăzi din Franța", a spus ofițerul de la Direcția de Investigații Criminale într-un interviu acordat în exclusivitate Adinei Anghelescu.

Tribunalul Judiciar din Paris a deschis două dosare. Apoi, a solicitat României sprijin pentru depistarea a opt suspecți. Doi dintre ei au fost, recent, arestați, în urma acțiunii DIICOT-D.I.C.-IGPR. E vorba despre Marcu Valentin, "zburător" cu ștate vechi și cu antecedente, și Măcelaru Marian. Pentru alți șase au fost emise, în 17 februarie 2021, mandate europene de arestare.  La acțiunea din România, de prindere a zburătorilor, au participat și reprezentanți ai autorităților judiciare pariziene. Ofițerii Direcției de Investigații Criminale și ai poliției din mai multe județe au scotocit în 13 locații domiciliare.

Anchetele de la București și Paris nu s-au finalizat încă. Cert este unii dintre hoții care fac parte din cinci astfel de grupări, prima dintre ele fiind cea din 2012 cunoscută sub numele de operațiunea "Porumbița", sunt niște talentați care nu-și ies din mână chiar dacă au avut pauze de încarcerare la activ. Să fie aceste perioade de executare a pedepselor prea scurte? Practica ne arată că oricât de mari ar fi pedepsele, ca să zboare deasupra legii, tot timpul se vor găsi bandiți bine antrenați și foarte inventivi.

Etichete: Adina Anghelescu
Citește mai multe din Actualitate
» Citește mai multe din Actualitate
TOP articole