Antena 3 CNN Life Adevărul despre sare: cum putem să evităm unul dintre cei mai mari ucigași ascunși ai lumii

Adevărul despre sare: cum putem să evităm unul dintre cei mai mari ucigași ascunși ai lumii

Claudia Popovici
4 minute de citit Publicat la 18:56 24 Noi 2024 Modificat la 00:11 25 Noi 2024

Consumul excesiv de sare reprezintă o amenințare invizibilă pentru sănătatea multora dintre noi, iar efectele sale pe termen lung sunt alarmante. Deși nu există simptome vizibile imediate, sarea în exces este un factor major în dezvoltarea hipertensiunii, a bolilor de inimă și a accidentelor vasculare cerebrale. În fiecare an, mii de persoane își pierd viața din cauza unei alimentații prea sărate. Deși limitele recomandate de Organizația Mondială a Sănătății sunt clar stabilite, majoritatea adulților depășesc cu mult aceste praguri, riscând probleme de sănătate grave. Reducerea consumului de sare nu este doar o alegere, ci o necesitate urgentă pentru protejarea sănătății inimii și a creierului, avertizează experții în sănătate, care au recomandat câteva modalități simple pentru a reduce consumul, scrie The Guardian. 

Marea Britanie, spre exemplu, înregistrează un consum mediu zilnic de sare de 8,4 g, ceea ce depășește cu 40% limita recomandată de 6 g. Organizația Mondială a Sănătății (OMS) recomandă ca aportul zilnic de sare să nu depășească 5 g, iar această cantitate este deja depășită de o mare parte din populația britanică. Acest consum excesiv de sare este o cauză principală a hipertensiunii arteriale, care este, la rândul său, un factor de risc major pentru atacurile de cord și accidentele vasculare cerebrale.

„Mii de oameni din Marea Britanie mor în fiecare an din cauza unui consum prea mare de sare”, a declarat Action on Salt, organizație care militează pentru reducerea consumului de sare. Potrivit aceleași surse, dacă fiecare cetățean britanic ar reduce cu 1 g aportul zilnic de sare, ar putea fi prevenite mai mult de 4.000 de atacuri de cord și accidente vasculare cerebrale anual.

Sarea și impactul pe termen lung asupra sănătății

Potrivit British Heart Foundation (BHF), reducerea aportului de sare ar aduce beneficii considerabile. Dacă fiecare adult din Marea Britanie ar respecta recomandările OMS până în 2030, până în 2035 s-ar înregistra până la 1,4 milioane de cazuri mai puține de hipertensiune arterială, 135.000 de cazuri mai puține de boli coronariene și 49.000 de cazuri mai puține de accidente vasculare cerebrale.

Aceste cifre subliniază importanța reducerii consumului de sare pentru prevenirea unor afecțiuni grave care pot duce la decese premature.

Impactul sării asupra sănătății nu este imediat vizibil

„Spre deosebire de zahăr, care poate cauza carii dentare, creșterea în greutate sau fluctuații de dispoziție, efectele consumului excesiv de sare sunt mai greu de sesizat”, explică Sonia Pombo, lider de campanie la Action on Salt. „Nu există simptome vizibile sau efecte secundare. Se estimează că aproximativ 5 milioane de persoane din Marea Britanie suferă de hipertensiune arterială nediagnosticată. Este o bombă cu ceas”, adaugă Pombo.

În plus, consumul excesiv de sare este asociat nu doar cu problemele cardiace, ci și cu riscuri suplimentare, precum cancerul gastric, bolile renale și osteoporoza. „Ar trebui să facem tot ce putem pentru a reduce aportul de sare”, conchide Pombo.

Progresele înregistrate și stagnarea în ultimele decenii

Riscurile consumului excesiv de sare sunt bine cunoscute de mai mulți ani. În 1991, Marea Britanie a stabilit limita de 6 g pe zi, echivalentul unei lingurițe. Începând din 2002, agențiile guvernamentale britanice au început inițiative pentru reducerea consumului de sare, iar între 2003 și 2011 au existat progrese semnificative. În această perioadă, consumul de sare la nivel populațional a scăzut cu 15%, iar numărul de decese cauzate de bolile de inimă și accidentul vascular cerebral a scăzut considerabil.

Totuși, începând din 2011, progresul s-a stabilizat. „Nu s-au mai înregistrat reduceri semnificative, iar aportul de sare a început să crească din nou. Fără monitorizare și reglementări mai stricte, nu există niciun motiv pentru ca producătorii să schimbe rețetele”, afirmă Pombo. În ciuda progreselor făcute în trecut, Marea Britanie a rămas în urmă față de alte țări, cum ar fi Argentina sau mai multe state din Europa, care au introdus reglementări obligatorii pentru reducerea sării.

Soluții și măsuri pentru reducerea consumului de sare

Cum putem reduce aportul de sare? Potrivit experților, până la 85% din sarea pe care o consumăm este deja prezentă în alimentele procesate. Este extrem de dificil să respectăm recomandările privind consumul de sare atunci când o mare parte din alimentație conține deja sare ascunsă. De exemplu, pâinea este un contributor major la consumul de sare din dieta britanică, reprezentând aproximativ 15-20% din totalul consumului de sare.

Alte surse importante de sare includ baconul, mesele gata preparate, brânzeturile de tip cheddar, pizza, supele, mezelurile, untul sărat și cârnații. Este important să citim etichetele produselor și să alegem variantele cu conținut scăzut de sare. De asemenea, aplicațiile mobile precum FoodSwitch UK pot ajuta consumatorii să identifice produsele cu un conținut mai mic de sare.

Cum îți poți reeduca gusturile pentru a consuma mai puțină sare

„Cel mai bun lucru pe care îl poți face este să gătești acasă, folosind ingrediente proaspete”, spune Tracy Parker, dietetician la British Heart Foundation. De asemenea, este recomandat să reduci cantitatea de sare în apa de gătit, să experimentezi cu alte arome, cum ar fi ierburi, condimente sau sucul de citrice, și să nu adaugi sare la masă.

„Este important să reduci treptat sarea, pentru a-ți obișnui papilele gustative. După aproximativ 3-5 săptămâni, vei observa cât de sărată este mâncarea atunci când mănânci la restaurant”, adaugă Parker.

Mulți oameni sunt tentați să aleagă săruri „speciale” – cum ar fi sarea de mare Maldon sau sarea roz de Himalaya. Cu toate acestea, „chiar și aceste tipuri de sare conțin aceeași cantitate de sodiu ca și sarea de masă obișnuită. Cristalele de sare mai mari pot duce la un consum mai mare de sare, pentru că nu au același gust sărat ca sarea fină”, explică Pombo.

În loc să folosim aceste alternative, experții sugerează să ne reeducăm papilele gustative pentru a reduce în mod semnificativ consumul de sare.

Citește mai multe din Life
» Citește mai multe din Life
TOP articole