Antena 3 CNN Economic Adevărul despre crizele economice din România. Lucian Isar: ”Așa s-a dus România în nas”

Adevărul despre crizele economice din România. Lucian Isar: ”Așa s-a dus România în nas”

1 minut de citit Publicat la 20:37 02 Noi 2016 Modificat la 20:37 02 Noi 2016

Economistul Lucian Isar a arătat, la Subiectiv, de la Antena 3, cum România este băgată, din când în cand, în crize artificiale, exemplificând cu cifre concrete din 2008 și până în prezent.

”Vedem campanii electorale într-un proiect de țară inițiat în anii 90, 92, care presupune din când în când câte o criză autogenerată. Pe lângă faptul că oamenii sunt ținuți în sărăcie pentru a fi mai ușor de manipulat, pe lângă faptul că există ceea ce se numește captura statului, se mai și generează, din când în când, artificial, câte o criză în România”, a spus Lucian Isar, la Antena 3.

Lucian Isar a dat exemplu criza resimțită de români în 2009 și 2010, care a fost declanșată prin mai multe măsuri luate în 2008.

”România e o țară bogată, e foarte greu să o trimiți în recesiune pentru că e foarte bogată și are un ritm natural de creștere economică de 5%. Ca să o aduci sub zero, trebuie să faci câteva anunțuri pregătitoare”, a mai spus Lucian Isar.

Între aceste anunțuri se numără și creșterile salariale cu 50% (care nu au mai avut loc), creșterea dobanzilor în criză de către guvernatorul Isărescu, ”cel care și-a dat spor de performanță și care a din noiembrie 2008 a blocat creditarea”. ”Așa s-a dus România în nas”, a mai spus Lucian Isar.

”Riscăm viitorul economiei României!”

Premierul Dacian Cioloș a declarat, miercuri, la Consiliul Național al PNL, că ideea de mărire a salariilor, de a transmite evoluția economică și în mărirea salariilor e un lucru necesar, dar a avertizat că, dacă acesta se face "populist și electoralist", trebuie explicat oamenilor că li se riscă viitorul, dar și viitorul economiei.

"Da, avem nevoie în perioada următoare să facem ca evoluția economică bună a României să fie resimțită și în nivelul de trai al românilor, dar dacă nu facem asta cu decizii responsabile riscăm să repetăm istoria și după o perioadă de creștere economică să ajungem din nou la probleme. De aceea, cred că ideea de a mări salariile (...) de a transmite creșterea economică și în evoluția salariilor e un lucru necesar, dar, dacă acest lucru se face în mod populist și doar electoralist, cred că trebuie să le explicăm oamenilor că prin asta le riscăm viitorul și riscăm viitorul economiei României", a afirmat Cioloș, la Consiliul Național al PNL.

Citește mai multe din Economic
» Citește mai multe din Economic
TOP articole