În ciocolata neagră există o cantitate mare de cacao, iar aceasta este bogată în flavonoizi, compuşi care se sintetizează natural în anumite plante, recunoscute a avea proprietăţi miraculoase asupra sănătăţii, afirmă nutriţionistul Lygia Alexandrescu.
Grăsimile din ciocolata cu lapte sunt săturate, iar consumul lor creşte componentă nocivă a colesterolului şi deci riscul de boală coronariană, precizează specialistul.
"În păstaia de cacao există seminţele de cacao şi acestea conţin un procent mare (20%) de flavonoizi. Flavonoizii se mai găsesc într-o mare varietate de plante: afine, mere, alune, ceapă, ceai verde, etc. Proprietăţile flavonoizilor au devenit un subiect foarte discutat atât în media, cât şi în jurnalele de specialitate. S-a dovedit experimental că, prin consumul de alimente de origine vegetală bogate în flavonoizi, organismul este protejat împotriva stresului oxidativ, adică îşi manifestă capacitatea de substanţă antioxidantă", a completat aceasta.
Lygia Alexandrescu menţionează că antioxidanţii ajută celulele organismului să reziste la atacul radicalilor liberi care se formează în corp în urmă proceselor biochimice, precum digestia unor alimente foarte procesate, inspirarea unui aer încărcat cu substanţe toxice (noxe, nicotină, etc): "Atunci când cantitatea de antioxidanţi din organism scade, radicalii liberi acţionează negativ şi variat asupra organismului, de la creşterea nivelului colesterolului sanguin şi până la modificarea structurii membranei celulare şi apariţia celulelor tumorale".