Profesorul Aurel Romilă, medic psihiatru și iniţiator al Secţiei de resocializare de la Spitalul „Alexandru Obregia” din București, crede că „mecanismul prin care intrăm în depresie este diferența între ceea ce aspirăm și frustrare”, scrie Libertatea.
”Aspirăm la prea mult. Copiii se compară la școală și află că un coleg are bicicletă, altul are pian, altul merge la Paris, pe când omul obișnuit, el, săracul, nu are nimic, el se consideră din start inferior. Apoi, vrea mult și nu poate. Invidia. Nu mai vor Mamaia, nu mai vor Bulgaria, nu mai vor Grecia, vor zone exotice. Nu te mai saturi. Este tot o lăcomie. Trebuie să ai limite. Natura biologică a pus limite. Poți iubi cu măsură. Cei care fac eforturi colosale, se epuizează și apoi vin la mine că nu au plăceri. Au de toate, nu mai au plăcere. Ce pot să fac cu ei este să-i fac să înțeleagă că nu trebuie bea un ibric de cafea și șapte coniace noaptea. Principalul factor de terapie dintotdeauna și pentru toate este somnul”, spune reputatul medic psihiatru.
Toate tulburările vin din plus sau din minus, din excese „Pentru excese, noi avem un cuvânt românesc foarte potrivit: «prea». Prea mult televizor, prea multă vorbăraie goală, prea multă jale, prea mult mesaj apocaliptic. Acest prea nu este bun”, a mai spus el.