Antena 3 CNN Actualitate Aderarea României la Schengen este astăzi pe masa Consiliului European. Klaus Iohannis mizează pe negocieri cu Austria și Olanda

Aderarea României la Schengen este astăzi pe masa Consiliului European. Klaus Iohannis mizează pe negocieri cu Austria și Olanda

Aderarea României la Schengen se află astăzi pe masa Consiliului European! În câteva ore va avea loc o întâlnire decisivă la Bruxelles, în cadrul căreia va fi dezbătută şi situația României şi a Bulgariei.

de Laura Dinu    |   

Deja Klaus Iohannis a spulberat speranțele că am putea intra în spațiul Schengen în perioada imediat următoare.  

Președintele României declară că există o nuanțare în atitudinea Austriei, care a ținut să lase de înțeles că votul împotriva aderării României este mai mult o amânare a aderării, nu o respingere a acesteia.  

Klaus Iohannis va avea mai multe întrevederi cu partea suedeză, cea care preia președinția UE din ianuarie, în care va cere punerea aderării pe ordinea de zi a consiliului JAI din primăvara.

În plus, partea română schimbă și abordarea de negociere cu ţările europene. Votul pentru accederea României şi Bulgariei în Schengen să fie la comun pentru cele două ţări, dar cu termene de aderare diferite. România să intre mai repede, iar Bulgaria, ceva mai târziu, și doar după îndeplinirea tuturor condițiilor cerute de UE.  

Cel mai apropiat orizont de timp pentru aderare ar fi în primăvara. Însă, este luată în calcul și varianta de aderare în toamnă, dacă negocierile cu Suedia și Austria nu dau roade. 

Iar Klaus Iohannis pune frână boicotului declarat de instituţiile publice companiilor austriece. Preşedintele a declarat răspicat că NU va exista niciun boicot la nivel de stat, după ce Compania Naţională de Administrare a Infrastructurii Rutiere, Portul Constanța, Aeroportul București și CFR au decis să boicoteze firmele austriece, după cum a anunţat chiar ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu.  

De altfel, clasa politică este împărţită în două când vine vorba de acest subiect. Marcel Ciolacu şi liderii PSD recomandă românilor să cumpere produse autohtone în locul celor austriece, iar unul dintre promotorii boicotului este chiar europarlamentarul Rareş Bogdan. În schimb, premierul Nicolae Ciucă stă în spatele preşedintelui. 

Subiecte în articol: Schengen Klaus Iohannis
TOP articole pe Antena 3 CNN:
Parteneri
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile
Lista medicamentelor și alimentelor care dau rezultat fals-pozitiv la testul anti-drog