Antena 3 CNN Actualitate Acuzații de corupție în BNR. Cinteză, acuzat că ar fi permis devalizarea Băncii Carpatica

Acuzații de corupție în BNR. Cinteză, acuzat că ar fi permis devalizarea Băncii Carpatica

M.Z.
2 minute de citit Publicat la 10:05 05 Apr 2016 Modificat la 10:05 05 Apr 2016

Sunt acuzaţii de corupţie în Banca Națională a României (BNR). Omul de afaceri Ilie Carabulea i-a făcut plângere penală de abuz în serviciu lui lui Nicolae Cinteză, șeful Direcției de Supraveghere din BNR, pe motiv că ar fi permis devalizarea Băncii Carpatica, informează luju.ro

La pachet cu Cinteză, Carabulea i-a reclamat la DNA pe cei trei directori ai Carpatica. 

Carabulea acuză în acest caz un prejudiciu de 1,5 milioane euro. 

Avocatul Dancu: Cinteză nu a orpit jaful de la Banca Carpatica

Avocatul lui Ilie Carabulea, Cătălin Dancu, a spus marți, la Antena 3, că a depus plângere penală împotriva lui Nicolae Conteză, pentru că au date oficiale, cifre și corespondențe, potrivit cărora prezentantul nu a luat nicio măsură pentru a opri ”jaful de la Banca Carpatica”.

”Avem documentele oficiale, date, cifre, corespondență prin care Cinteză, deși cunoaștea situația gravă din bancă, putea, dar nu a luat nicio măsură legală pentru a opri acest jaf din Banca Carpatica. Rapoartele care au fost transmise și lui Cinteză au fost făcute de departamentul Antifraudă al Băncii Carpatica la solicitarea BNR”, a spus avocatul Cătălin Dancu, marți, la emisiunea Daily Income, de la Antena 3.

De asemenea, ”avem documente și dovezi că timp de un an, Cinteză a fost informat despre aceste scurgeri de bani, cheltuieli abuzive făcute de conducerea și nu a luat nicio măsură”, susține Dancu.

Mai mult, Nicolae Conteză l-ar fi amenințat de Ilie Carabulea și pe fiul acestuia, pentru a-i determina să plece din acționaritul băncii, mai susține apărătorul lui Carabulea.

Cum răspunde Banca Națională la acuzații 

În acest caz, reprezentanții Băncii Naționale s-au limitat la a spune că nu se pot exprima cu privire la un dosar aflat acum pe rol.
Potrivit art.12, lit.f  din  Legea nr. 544/2001privind liberul acces la informaţiile de interes public  "Se exceptează de la accesul liber al cetăţenilor, prevăzut la art. 1 şi, respectiv, la art. 11 1, următoarele informaţii: (...)

f) informaţiile privind procedurile judiciare, dacă publicitatea acestora aduce atingere asigurării unui proces echitabil ori interesului legitim al oricăreia dintre părţile implicate în proces;"
 
Totodată, vă comunicăm faptul că orice informaţie sau document necesar vor fi transmise organelor abilitate, potrivit  art. 52  din  Legea nr. 312/2004 privind Statutul Băncii Naţionale a României.
Sursa: Serviciul Relaţii Mass-media BNR 
Informațiile au fost prezentate marți, la emisiunea Daily Income, de la Antena 3.

Cine este acuzatorul Ilie Carabulea

Mărirea și decăderea lui Ilie Carabulea
2014 - avere 85-90 mil euro
2013 - avere 105-107 mil euro
2011 - avere 200 mil euro
Sursa: Capital 300

Imperiul lui Ilie Carabulea
- bănci/asigurări - grupul Carpatica
- transport - grupul Atlassib
- comerţ - Comat Sibiu, Bricomat
- producţie covoare - Sitex Dumbrava
- agricultură, imobiliare
- Avere: 85-90 mil euro (2014)
Sursa: Capital 300

Citește mai multe din Actualitate
» Citește mai multe din Actualitate
TOP articole