Antena 3 CNN Externe Activiștii de mediu au blocat un aeroport în Germania după ce s-au lipit de pistă. Proteste și în Finlanda și Norvegia

Activiștii de mediu au blocat un aeroport în Germania după ce s-au lipit de pistă. Proteste și în Finlanda și Norvegia

Unul dintre cele mai mari aeroporturi din Germania a decis să-și suspende, miercuri, toate zborurile, după ce mai mulți activiști de mediu s-au lipit cu adezivi de o pistă, relatează BBC.

Oficialii aeroportului Köln-Bonn au precizat că "persoane neautorizate" au reușit să intre pe pistă, miercuri dimineață, ceea ce a dus la suspendarea tuturor operațiunilor de zbor.

Cel puțin patru curse care urmau să aterizeze au fost redirecționate către aeroporturile din Düsseldorf și Hanovra.

Alte zeci de aeronave urmau să decoleze, iar companiile lor au anunțat anularea sau întârzierea zborurilor.

În jurul orei 10:15 (ora României), poliția germană a comunicat că și-a încheiat intervenția de îndepărtare a protestatarilor, iar autoritățile aeroportuare au anunțat reluarea zborurilor, dar au avertizat că întârzierile se vor resimți pe parcursul zilei

Operațiunea de la aeroportul Köln-Bonn a fost revendicată de Grupul Last Generation, care a difuzat imagini de la protestul său pe rețelele sociale. 

Potrivit reprezentanților grupului, cinci persoane s-au lipit de pista aeroportului.

Last Generation precizează că dorește ca guvernul german să încheie un acord global pentru a renunța la petrol, gaze și cărbune până în 2030.

Activiștii au mai spus  că "proteste pașnice similare" au fost planificate pentru miercuri pe aeroporturi din întreaga Europă și în America de Nord.

BBC notează că, într-o mișcare aparent coordonată cu cea din Germania, activiștii climatici au fost fotografiați în Finlanda în timp ce blocau porțile de securitate la aeroportul Helsinki Vantaa.

În Norvegia, trei activiști au forțat, miercuri dimineață, gardul de la aeroportul Gardermoen din Oslo. Potrivit presei norvegiene, cei trei au fost îndepărtați în circa 30 de minute după ce au intrat în perimetrul aeroportului.

Activiștii climatici au un istoric în materie de blocare a aeroporturilor din Germania

Köln-Bonn, unde activiștii s-au lipit de pistă, miercuri dimineață, este al șaselea cel mai aglomerat aeroport din Germania, notează BBC.

În luna mai, un alt aeroport german, cel din Munchen, a fost nevoit să se închidă timp de două ore, după ce șase protestatari au recurs la o acțiune similară.

Opt persoane au fost arestate atunci.

Protestul a dus la devierea a 11 zboruri și la aproximativ 60 de anulări de curse aeriene.

Ministrul german de Interne a anunțat, la momentul respectiv, că măsurile de securitate de la aeroportul din München vor fi revizuite, ca urmare a incidentului.

TOP articole
Parteneri
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile