În această perioadă, întreaga ţară se află sub atenţionarea meteorologilor de vreme rea, iar zeci de maşini au fost avariate de copacii doborâţi de rafalele puternice de vânt.
Cei care au poliţă asigurare tip CASCO, îşi repară maşinile fără prea mari emoţii. Cei care au doar poliţă asigurare tip RCA, trebuie să urmeze o serie de paşi ca să spere la obţinerea unor pagube. Procesul este însă unul complicat, atât ca procedură cât şi ca durată.
Şansele ca păgubitul să-şi recupereze banii pe reparaţii depind de cât de bine îşi întocmeşte dosarul de pagubă care trebuie să cuprindă mai multe acte. Avocatul Ion Cristian Popescu explică:
"În primul rând, păgubitul trebuie să apeleze 112 pentru ca reprezentanţii ISU sau cei ai Poliţiei să facă o primă constatare a celor întâmplate. Apoi, cu această primă constatare scrisă pe o hârtie merge la sediul Poliţiei Rutiere - Serviciul Accidente uşoare, unde dă o declaraţie cu privire la ce s-a întâmplat. Poliţiştii îi vor elibera o altă adeverinţă cu care şoferul merge mai departe la un service auto autorizat, pentru constatarea pagubelor.
Cu devizul de reparaţii obţinut, păgubitul începe să-şi caute dreptatea. Cu toate hârtiile dobândite până acum, îşi întocmeşte un dosar şi îl depune la Administraţia Domeniului Public, din subordinea Primăriilor.
La ADP, s-ar putea să aibă o supriză, pentru că ADP, în special în Bucureşti, a externalizat serviciile de toaletare a copacilor, iar şoferul va fi îndrumat direct către firma cu care ADP are contract. Mai departe, cel mai probabil, această firmă se va apăra în instanţă, pentru că vorbim de un proces de pretenţii în instanţă, în care partea interesată cere nişte daune conform devizului, poate şi daune morale, un proces care durează 5-6 luni.
În timpul procesului, firma se poate apăra, spunând că nu a reuşit să obţină avizul de la mediu pentru a tăia acel copac care a produs daune. Şi intrăm într-un circuit fără ieşire, în care firma se apără că mediul nu-i dă avizul pentru acel copac, iar păgubitul rămâne cu maşina distrusă şi sunt şanse 50% să câştige, 50% să piardă. ADP se apără cu contractul că nu are calitate în procesul de pretenţii, Mediul se apără că o Asociaţie nu-i lasă să taie copacii, că nu prezintă pericol şi intrăm într-un cerc vicios în care fiecare dă vină pe celălalt".