Antena 3 CNN Life Acordul în caz al adjectivului. Greșeala făcută destul de frecvent

Acordul în caz al adjectivului. Greșeala făcută destul de frecvent

Iulia Gorgorin
1 minut de citit Publicat la 12:45 29 Sep 2020 Modificat la 12:45 29 Sep 2020

''Este corect cum ați învățat dumneavoastră, nu s-a schimbat nimic. Adjectivul se acorda în gen, număr și caz cu substantivul pe care îl insoțește. Prin urmare, în exemplul dumneavoastră, adjectivul trebuie sa aibp forma de genitiv-dativ. Neacordarea în caz a adjectivului în această situație este o greșeală foarte frecventă.

Vom spune deci corect: Mama fetei căutate de prieteni, reacția fetei sosite aseară.
E greșit să nu facem acordul în caz și să spunem: mama fetei căutatĂ de prieteni, reacția fetei sositĂ aseară.

Există însă o situație în care putem să NU facem acordul adjectivului in caz. Atunci când el este inclus într-o structura apozitvă, izolata prin virgule. Apoziția poate fi acordata sau neacordată. Când este neacordată în caz, adjectivul rămâne cu forma de nominativ.

Iată un exemplu cu o apozitie acordată mai întâi: "Reacția fetei, sosite aseară cu prietenii, a fost de uimire totală." Fragmentul între virgule este o structură apozitivă care include adjectivul sosită cu forma de genitiv, în acord cu "fetei", care este tot la genitiv.

Putem avea însă și o apozitie neacordată în caz, adjectivul rămâne cu forma de nominativ: "Reacția fetei, sosită aseară cu prietenii, a fost de uimire totală." "Sosită" poate să nu ia forma de genitiv în acord cu "fetei". Aceasta este situația unde e permis să nu facem acordul în caz al adjectivului.

Când însă adjectivul nu este într-o structură apozitivă, ci are funcția unui atribut din gramatica traditională, este corect să facem acordul în caz. Deci vom spune corect: "Reacția fetei sositE aseară", nu "reacția fetei sositĂ aseară".

Mulțumesc pentru mesaje! Vă aștept în continuare întrebările și comentariile pe Facebook sau pe site-ul meu anaiorga.ro. Nu pierdeți Pe cuvânt în zilele următoare, vom vorbi despre cuvinte mici care pun probleme mari. Cuvintele care nasc cele mai mari controverse în analiza gramaticală au fost acum interpretate de lingvistii Academiei Române într-o lucrare modernă si foarte provocatoare. Mâine vă spun tot'', a spus Ana Iorga.

Citește mai multe din Life
» Citește mai multe din Life
TOP articole