Acneea, problema virală din rândul tinerilor și nu numai, problema care cauzează anxietate în rândul tinerilor. Dacă nu treceți sau nu ați trecut prin asta, cu siguranță cunoașteți persoane sau ați întâlnit persoane care suferă de această afecțiune a pielii. Deci, ce e de făcut? Tratăm și rezolvăm sau ignorăm?
Ce este mai exact acneea și de câte tipuri este aceasta?
Acneea este o afecțiune inflamatorie a pielii, care provoacă erupții. Aceasta se produce atunci când firele de păr (foliculii piloși) conțin celule moarte și sebum. Vezi dermatologie in Suceava pentru a afla de ce tip de acnee suferi și pentru a preveni accentuarea acesteia. Uite 5 tipuri de acnee întâlnite în general:
● Acneea comedonică
Această formă este una din cele ușoare, constând în punctele negre neinflamate, care de obicei se află în zona T uleioasă (zona nasului și a frunții).
● Acneea papulo-pustuloasă
Începe printr-o problemă medie, dar cu timpul poate deveni o problemă mai mare. Se distinge prin leziuni roșii aflate la suprafața pielii, uneori dureroase la atingere, cauzate deseori de o bacterie care blochează canalul normal al glandelor sebacee.
● Acneea vulgară
Aceasta este una din cele mai frecvente tipuri de acnee, prezentându-se sub formă de pete pigmentare și piele grasă. Aceasta dispare după ce pubertatea s-a încheiat.
● Acneea conglobată
Cunoscută ca una din cele mai severe forme de acneea vulgară, aceasta se prezintă sub forma unor noduli și abcese, care deseori duc la cicatrici vizibile și permanente.
● Acneea inversă
Această formă este una cronică, care apare în faze, de obicei apărând pe tot corpul, pe umeri spate, picioare și zona inghinală. În cazul acesta se formează sub piele formațiuni care pot duce la abcese dureroase.
Din ce cauză apare acneea?
Înainte de a trage concluzii, trebuie aflat exact motivul apariției acneei în cazul fiecăruia.
● Vârsta
Nu este nimic nou când vă spunem că deseori acneea apare și din cauza vârstei, mai ales în rândul adolescenților. De obicei, acneea ține doar până pubertatea s-a încheiat.
● Hormonii
Acneea este cauzată și de un schimb hormonal din timpul pubertății, care contribuie la apariția sebumului și automat, apariția acesteia. Acneea poate apărea și în timpul sarcinii, din cauza dereglării hormonale la care este supus corpul femeii.
● Unele medicamente
Medicamentele care conțin testosteron, litiu sau corticosteroizi, deseori produc dereglări și automat acnee, acum bineînțeles, depinde de la pacient la pacient.
● Alimentația
Alimentele precum laptele cu procentajul de grăsime crescut, pâinea, chips-urile, pot agrava starea pielii, acneea făcându-se prezentă.
● Stresul
Corpul uman răspunde la stres prin moduri diferite, iar în unele cazuri, stresul poate provoca acnee severă.
● Istoric al familiei
De multe ori, atunci când în familie este o persoană sau mai multe care suferă de acnee, cel mai probabil și ceilalți vor suferi.
Când știi că trebuie să mergi la un dermatolog?
Dacă depistezi o anumită formă de acnee de la începutul apariției ei, decizia pe care o poți lua este aceea de a merge la un medic dermatolog care îți va face analize și te va consulta în legătură cu problema ta. Dacă iei problema din timp s-ar putea să o rezolvi, însă nu în toate cazurile există o rezolvare pe moment.
Tipurile de acnee mai severă pot afecta pielea pe un timp îndelungat sau în cazuri extreme, toată viața. Nu trebuie să te panichezi, medicul te va ajuta să ții sub control, doar că trebuie să urmezi toate îndrumările acestuia.
La clinica Hereditas Suceava puteți găsi doctori specialiști în domeniu, care te vor ajuta să ai grijă atât de sănătatea pielii, cât și de multe alte probleme, printre care se enumeră atât dermatologia, cât și cardiologia, chirurgia plastică și estetică etc.
Clinica este una cu peste 10 ani experiență, peste 20 de medici calificați și cu un istoric numeros de clienți mulțumiți.
Nu mai amâna, acneea ta nu stă pe loc. Învață alături de medicul tău să-ți iubești pielea, învață să o înțelegi și să o ajuți!