Antena 3 CNN Emisiuni Decisiv Pe ce dă România 82 milioane de euro în contextul ameninţărilor nucleare. Lista achiziţiilor de forţă majoră

Pe ce dă România 82 milioane de euro în contextul ameninţărilor nucleare. Lista achiziţiilor de forţă majoră

Claudia Popovici
2 minute de citit Publicat la 18:30 13 Oct 2022 Modificat la 19:55 13 Oct 2022

Reamintim că în ultimele zile au fost multe bombardamente în zona centralei nucleare de la Zaporojie din Ucraina care a determinat şi întâlniri între Vladimir Putin cu șeful Agenției pentru Energia Atomică.

În acest context, România se pregătește pentru diferite scenarii şi face achiziții importante din care amintim: 

  • corturi  - 3.246 buc
  • paturi  - 393.137 buc
  • pături -285.955 buc
  • saci de dormit - 135.697 buc
  • saltele pat - 430.797 buc
  • cearşafuri - 930.691 buc
  • fețe pernă - 402.586 buc
  • perne - 430.928 buc
  • treninguri - 152.000 buc
  • tricouri -152.000 buc

"În cazul unui accident nuclear ca urmare a bombardamentelor de la Zaporojie, România şi Polonia s-ar putea confrunta cu un aflux mare de refugiaţi din Ucraina, dar şi un aflux de refugiaţi determinat de condițiile extreme de vreme, având în vedere că în acele zone populaţia nu va mai avea acces la facilitățile şi infrastructura de energie, căldură, apă etc.

Din câte știu, conducerea Ucrainei a transmis anumite date populației și semnale, cum să procedeze și ce să facă în cazul unui accident nuclear", a spus Vasile Simileanu, doctor în geopolitică 

Care ar fi traiectoria unui nor radioactiv şi cum se pregătește România

Întrebat cât de grav ar fi afectată ţara noastră şi ce traiectorie ar avea norul radioactiv, Petre Min, director CNCAN ( Comisia Națională pentru Controlul Activităților Nucleare) a spus:

"Zilnic se fac simulări pe condiții meteo reale care arată și consecințele radiologice potențiale în urma unui accident. (...) Deci, indiferent de cum s-ar întâmpla, la noi ar ajunge o concentrație care practic nu contează pentru sănătatea oamenilor sau nu are impact radiologic asupra cetățenilor noștri.

Pe scurt, sistemele de monitorizare tradiționale, să spunem așa, pe care le-am tot prezentat și am vorbit despre ele în această perioadă, funcționează.

Deci, noi în acest moment avem informații despre tot ceea ce înseamnă radioactivitatea pe amplasament și din jurul amplasamentului care acum este normală. Până acest moment nu a fost nicio modificare legat de alimentarea cu energie electrică.

Practic, centrala (n.r Zaporojie, Ucraina) în acest moment este reconectată pe linia principală de energie electrică de 750 de kV.

"Suntem pregătiţi pentru orice scenariu"

Suntem pregătiţi. Nu este vorba de o activitate pe care noi am început-o acum cu această situație din Ucraina. Asta este activitatea noastră de bază zilnică. 

Este pregătit un sistem coordonat, chiar dacă suntem informați despre depășirea nivelurilor de radioactivitate aceste informații trebuie să fie analizate într-un algoritm din care să rezulte potențialele pericole pentru România.

"Pentru noi panica reprezintă un pericol mult mai mare decât consecințele radiologice"

Chiar dacă s-ar întâmpla ceva, după cum ați văzut și în simularea respectivă, noi activăm sistemul de răspuns la urgență, dacă într-adevăr există pericole potențiale pentru România.

Dacă s-a întâmplat și consecințele sunt locale, noi nu avem de ce să activăm un sistem de răspuns, să consumăm resurse și să inducem doar panică.

Pentru noi panica reprezintă un pericol mult mai mare decât consecințele radiologice", a explicat Petre Min, director CNCAN ( Comisia Națională pentru Controlul Activităților Nucleare) în emisiunea Decisiv de la Antena 3 CNN. 

Citește mai multe din Decisiv
» Citește mai multe din Decisiv
TOP articole