Antena 3 CNN Actualitate Accident spectaculos surprins pe camere. Un șofer de 37 de ani a făcut AVC la volanului camionului și a spulberat totul în cale

Accident spectaculos surprins pe camere. Un șofer de 37 de ani a făcut AVC la volanului camionului și a spulberat totul în cale

Gabriel Dano
2 minute de citit Publicat la 19:04 30 Mai 2022 Modificat la 19:04 30 Mai 2022

Totul s-a întâmplat în comuna Lerești, din județul Argeș. Șoferul ar fi suferit un accident vascular cerebral, chiar în timp ce era la volanul mastodontului. Acesta are 37 de ani și a fost transportat la spital municipal din Câmpulung.

Nu ar avea răni grave din accident, dar este în stare gravă la spital din cauza accidentului vascular cerebral, spun medicii.

Polițiștii spun că evenimentul nu va fi tratat ca un accident rutier, ci ca o tamponare, dar fără victime.

Accidentul vascular cerebral, cauze și simptome. Ce e de făcut când crezi că ai suferit un AVC

Accidentul vascular cerebral (AVC) apare în momentul în care aportul de sânge dintr-o parte a creierului e întrerupt sau redus și e afectat țesutul cerebral de oxigen și nutrienți. După declanșarea AVC, e foarte important să se intervină de urgență, iar pacientul să ceară ajutor unor specialiști.

Fără oxigen, celulele creierului încep să se deterioreze, iar simptomele apar la nivelul părților corpului care sunt controlate de aceste celule. AVC poate provoca leziuni cerebrale de durată, invalidate pe termen lung sau chiar deces. De aceea, fiecare minut contează și trebuie să sunați imediat la 112.

Cauzele AVC

Poate fi cauzat de o arteră blocată (accident vascular cerebral ischemic) sau de scurgerea sau ruperea unui vas de sange (accident vascular cerebral hemoragic). Alți oameni pot avea de-a face cu o întrerupere temporară a fluxului sanguin către creier (atac ischemic tranzitoriu), iar acesta nu provoacă daune permanente.

Tipuri de accidente vasculare

Accident vascular cerebral ischemic. Acesta e cel mai întâlnit accident vascular, aproximativ 80% dintre AVC sunt ischemice. Acestea apar când arterele din creier devin înguste și de blochează, favorizând un flux sanguin redus.

Cele mai frecvente AVC ischemice includ: infarct trombotic (apare când se formează un cheag de sânge pe o arteră care furnizează sânge creierului) și embolism vascular crebral (apare când un cheag de sânge se formează departe de creier).

Accident vascular hemoragic. Apare când se rupe un vas de sânge din creier. Afecțiunile din care poate rezulta includ: hipertensiunea arterială, suprasolicitare cu anticoagulante, anevrisme.

Factori de risc

-Valori ale tensiunii arteriale mai mari de 120/80 milimetri de mercur (mm Hg);

-Fumatul sau excesul de alcool

-Colesterol ridicat;

-Diabet;

-Apnee in somn;

-Boli cardiovasculare, inclusiv insuficienta cardiaca, defecte cardiace, infectii cardiace sau ritm cardiac anormal;

-Antecedente personale sau familiale de accident vascular cerebral, infarct miocardic sau atac ischemic tranzitor.

-Inactivitatea fizică

Persoanele cu vârste de peste 55 de ani au un risc mai mare de a face AVC decât cei mai tineri. De asemenea, bărbații sunt mai predispuși decât femeile. 

Potrivit unui studiu al cercetătorilor chinezi, stresul de la locul de muncă poate fi unul dintre principalele riscuri pentru apariția AVC.

Simptome

-Amorțeala, slăbiciunea feței, brațelor, picioarelor, mai ales pe o jumătate a corpului, apărute brusc.

-Confuzie, dificultate de vorbire, dificultate în a înțelege ce se vorbește

-Tulburare de vedere la nivelul unuia sau a ambilor ochi, apărută brusc

-Dificultate de coordonare locomotorie, tulburări de echilibru, amețeală, apărute brusc

-Durere de cap severă apărută brusc.

Citește mai multe din Actualitate
» Citește mai multe din Actualitate
TOP articole