Denumita si interventia chirurgicala de modelare a abdomenului, abdominoplastia, este o procedura invaziva care are ca scop realizarea unui abdomen mai ferm, mai plat, prin indepartarea excesului de grasime si piele si strangerea muschilor abdominali. De asemenea, aceasta interventie poate fi efectuata pentru a imbunatati muschii slabiti care ar putea fi deteriorati din cauza sarcinilor multiple, a imbatranirii, a pierderilor fluctuante in greutate si a ereditatii.
Cine ar trebui sa apeleze la abdominoplastie si care sunt rezultatele asteptate
Cei mai buni candidati pentru abdominoplastie sunt barbatii si femeile care:
- au grasime substantiala si exces de piele in jurul abdomenului
- nu le place aspectul abdomenului lor
- doresc sa obtina un abdomen mai ferm, mai plat si bine tonifiat
- femeile care au avut sarcini multiple care le-au afectat pielea abdominala.
De asemenea, este posibil sa aiba un abdomen lasat si femeile care au suferit o interventie chirurgicala ginecologica importanta, cum ar fi indepartarea uterului (histerectomie). Eliminarea excesului de grasime si piele poate imbunatati imaginea si poate grabi procesul de vindecare.
Pe de alta parte, abdominoplastia poate sa nu fie luata in considerare sau ar trebui sa fie amanata pentru persoanele care fumeaza foarte mult, deoarece obiceiul poate impiedica in mod semnificativ recuperarea si chiar poate creste riscul de complicatii. De asemenea, femeile care intentioneaza sa aiba mai multi copii ar trebui sa amane o astfel de interventie deoarece nasterea poate duce la separarea muschilor care au fost „intinsi” prin abdominoplastie.
Chiar daca aceasta interventie ajuta la indepartarea excesului de grasime si piele, de obicei nu este recomandata persoanelor supraponderale sau obeze din cauza unui risc crescut de complicatii legate de anestezie.
Acest tip de interventie este realizata cu succes de multi chirurgi esteticieni din Romania, asa cum este dr. Radu Panturu. In general, rata de succes si satisfactie a abdominoplastiei este foarte mare. Studiile arata ca cel putin 95 la suta dintre respondenti au declarat ca aspectul abdomenului s-a imbunatatit, in timp ce 86 la suta au declarat ca sunt multumiti de rezultat. Acelasi studiu a aratat ca doar aproximativ 1,4 la suta din cazuri au dus la spitalizare din cauza complicatiilor.
Tipuri de abdominoplastie
Exista trei tipuri de abdominoplastie:
- Completa - Aceasta implica crearea unei incizii de la un sold la altul, conturarea multor elemente ale abdomenului, cum ar fi muschii, grasimile si tesuturile si repozitionarea ombilicului.
- Partiala – Aceasta interventie este recomandata mai mult barbatilor si femeilor care prezinta exces de piele si grasime sub sau la limita ombelicului. Astfel, nu va fi nevoie de o incizie mare, repozitionarea ombilicului sau o interventie de lunga durata.
- Circumferentiala - este adresata pacientilor care au pierdut masiv din greutate si au o cu cantitati masive de piele laxa la nivelul corpului si in special la nivelul trunchiului.