Ingeniozitatea si staruinta pot transforma, adesea, o coliba intr-un palat. Este si cazul acestei case de vacanta din Cerdaña, Spania, la origine o combinatie intre un hambar si un grajd. Cladirea depasise centenarul, dar proprietarii iubesc atat de mult peisajele montane din zona incat au decis ca un arhitect le poate pune in practica dorinta de a avea un refugiu elegant in locul grajdului dezafectat, scrie casesicalatorii.ro.
Zis si facut. Doar ca a fost nevoie de doi arhitecti, nu de unul (Llorenç Olivé si Javier Trilla) si de un designer de interior – Luisa Malagarriga. Cei trei au cautat intai atuurile cladirii, apoi le-au valorificat – tavanul foarte inalt a permis integrarea inca unui etaj unde se afla acum dormitoarele, peretii din piatra au fost pastrati si reconditionati, la fel si parte din grinzile de lemn, mai ales in bucatarie.
foto: El Mueble
Principalele conditii ale proprietarilor au fost ca locuinta sa isi pastreze aerul rustic, dar sa fie si extrem de functionala si moderna. Solutia gasita de designer a fost delimitarea spatiilor prin usi glisante si panouri mari de sticla care sa nu obstructioneze vederea si sa lase lumina sa patrunda in orice ungher. Vara, usile glisante stau mai mult deschise si casa intreaga se contopeste cu peisajul.
Stilul de amenajare ales este unul atemporal – tonuri potolite de bej si gri care se armonizeaza cu finisajele rustice si mobilierul de lemn. In living mi-a placut ideea tavanului vopsit intr-o nuanta inchisa de ciocolata cu lapte in contrast cu bejul cald al peretilor. Suntem obisnuiti ca tavanul sa fie mai deschis la culoare decat restul camerei, de cele mai multe ori alb, dar iata ca se poate si invers, iar efectul este unul foarte odihnitor. Am remarcat peretele din bucati de sticla incastrate in lemn din living, care arata foarte bine si amplifica si spatiul si spoturile moderne preferate ca modalitate de luminare unor piese clasice precum candelabrele.
Mai mult, AICI.