Moartea ei a fost confirmată printr-un e-mail adresat personalului Albright Stonebridge Group, o firmă de strategie globală fondată de Albright.
Albright a fost o figură centrală în administrația președintelui Bill Clinton, fiind mai întâi ambasador al SUA la Națiunile Unite, înainte de a deveni cel mai important diplomat al națiunii în al doilea mandat.
Ea a susținut extinderea NATO, a împins ca alianța să intervină în Balcani pentru a opri genocidul și curățarea etnică, a căutat să reducă răspândirea armelor nucleare și a susținut drepturile omului și democrația pe tot globul.
A fost o față a politicii externe a SUA în deceniul dintre sfârșitul Războiului Rece și Războiul împotriva terorii declanșat de atacurile din 11 septembrie 2001, o epocă anunțată de președintele George H.W. Bush ca o „nouă ordine mondială”.
SUA, în special în Irak și Balcani, au construit coaliții internaționale și au intervenit ocazional militar pentru a retrage regimurile autocratice, iar Albright - un „idealist pragmatic” autoidentificat care a inventat termenul „multilateralism asertiv” pentru a descrie politica externă a administrației Clinton - s-a bazat pe experiența ei de viață, crescând într-o familie care a fugit de naziști și comuniști în Europa de la mijlocul secolului XX pentru a-și modela viziunea asupra lumii.
Ea a văzut SUA drept „națiunea indispensabilă” atunci când a fost vorba de a folosi diplomația susținută de folosirea forței pentru a apăra valorile democratice din întreaga lume.
„Știu că bărbații și femeile americani în uniformă sunt întotdeauna pregătiți să se sacrifice pentru libertatea, democrația și modul de viață american”.
Madeleine Albright a avut un rol important în aderarea României la NATO
"Poziţia României din timpul crizei din Iugoslavia o recomandă ca viitor membru de valoare al NATO" a declarat aceasta în iunie 1999.
În anul 2000 a spus România este foarte aproape de recâştigarea încrederii FMI.
În 2002 a fost decorată de către Ion Iliescu